Netanjahu najavio PUNU ODGOVORNOST Izraela za Pojas Gaze

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Nov.2023, 08:37

Netanjahu najavio "PUNU ODGOVORNOST" Izraela za Pojas Gaze

U jednomesečnom sukobu u Gazi je poginulo više od 10.000 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze koje kontroliše Hamas.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu najavio je "punu odgovornost" Izraela za Pojas Gaze nakon završetka sukoba sa Hamasom, na "neograničeni period", i još jednom odbacio predlog o prekidu vatre ukoliko palestinski militanti ne oslobode taoce.

On je u intervjuu za "ABC njuz" izjavio da smatra da bi Izrael na neodređeno vreme, trebalo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da ima sveobuhvatnu bezbednosnu odgovornost u Pojasu Gaze.

- Videli smo šta se dešava kada je nemamo. Kada nemamo tu bezbednosnu odgovornost, ono što imamo je erupcija Hamasovog terora u razmerama koje nismo mogli ni da zamislimo - naglasio je Netanjahu.

Netanjahu je govorio i mogućnostima za opšti prekid vatre i privremenim "humanitarnim" pauzama u borbama, kako bi se više humanitarne pomoći dostavilo u Pojas Gaze i omogućilo  civilima da pobegnu iz ratom zahvaćene palestinske enklave.

- Pa, neće biti opšteg primirja u Gazi bez oslobađanja naših talaca. Što se tiče taktičkih malih pauza, to da, sat ovde, sat tamo, to smo imali i ranije, proverićemo okolnosti kako bismo omogućili da humanitarna pomoć uđe, ili naši taoci da izađu. Ali ne mislim da će doći do opšteg prekida vatre - saopštio  je Netanjahu za "ABC njuz".

On je dodao da smatra da bi opšti prekid vatre otežao ratne napore Izraela.

- Ometaće napore da izvučemo naše taoce, jer jedina stvar koja deluje na ove kriminalce u Hamasu je vojni pritisak koji vršimo - saopštio je izraelski premijer.

Na pitanje novinara da li bi Izrael dozvolio opšti prekid vatre ako Hamas pristane na oslobađanje talaca, Natanjahu je dao potvrdan odgovor.

- U tu svrhu će postojati prekid vatre - naglasio je Netanjahu.

Taj broj obuhvata 4.104 dece.

 U Izraelu je više od 1.400 ljudi poginulo, a 6.900 je povređeno, saopštila je izraelska vlada.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Izraelske snage opkolile grad Gazu, uništavaju Hamasove tunele

Izvor: VOA, 07.Nov.2023

Izrael je saopštio da su njegove snage duboko ušle u grad Gazu, čiji su stanovnici ispričali da su videli tenkove pozicionirane na periferiji, spremne za upad u grad. Iz Vašingtona je u međuvremenu upozoreno da se Amerika protivi novoj dugoročnoj okupaciji Gaze. "Prvi put u više decenija, Izraelske...

Nastavak na VOA...

Netanjahu: Nema prekida vatre, ni goriva za Gazu ako se ne oslobode taoci

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Nov.2023

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je večeras da neće biti prekida vatre, niti će se dozvoliti isporuka goriva Pojasu Gaze ako Hamas ne oslobodi taoce.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.