Netanijahu usred saslušanja: Vraćam se brzo, Tramp me zove

Izvor: B92, 06.Mar.2017, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanijahu usred saslušanja: Vraćam se brzo, Tramp me zove

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu razgovarao je telefonom s Donaldom Trampom koji ga je pozvao usred saslušanja zbog sumnji na korupciju.

Netanijahu je ostavio istražitelje u svojoj rezidenciji na pola sata, da razgovara s Trampom, a potom se vratio kako bi se saslušanje nastavilo, javljaju izraelski mediji.

U Netanijahuovom kabinetu je saopšteno da je predsednik SAD inicirao telefonski razgovor i da se diskutovalo uglavnom o iranskoj pretnji.

"Dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lidera su dugo razgovarala o opasnostima zbog nuklearnog sporazuma s Iranom i iranskoj agresiji u regionu, kao i o potrebi da sarađuju kako bi se suočili s tim pretnjama", saopšteno je u premijerovom kabinetu.

Tramp i Netanijahu razgovarali su takođe o porastu antisemitizma u SAD, na čijoj su meti centri jevrejskih zajednica, kojima se preti bombaškim napadima i jevrejska groblja koje skrnave vandali.

Netanijahu je pohvalio Trampove snažne izjave protiv antisemitizma u govoru u Kongresu SAD prošle nedelje. Ranije danas izraelski premijer je povodom četvrt veka od napada na izraelsku ambasadu u Argentini rekao da je Iran izvor 80 posto izraelskih bezbednosnih problema. On je podsetio da je napad na ambasadu 1992. u Buenos Ajresu izveo libanski Hezbolah koji je pod pokroviteljstvom Irana.

"Jasno nam je ko je bio odgovoran od prvog trenutka, Iran je to smislio, planirao i preko naredbi Hezbolahu takođe izveo", rekao je Netanijahu, naglasivši da će Izrael odlučno stati protiv agresije te zemlje u regionu i da će delovati da spreči iransko jačanje u Siriji i transfer oružja iz Irana Hezbolahu.

Inače, saslušanje Netanijahua je fokusirano, kako se veruje, na optužbe da su on i njegova supruga Sara primali poklone od tajkuna u zamenu za usluge nazvane Slučaj 1000, kao i njegove razgovore sa izdavačem Jediot ahronota Arnonom Mozesom da povoljno izveštava o premijeru u zamenu za ograničavanje širenja konkurentskog lista Izrael hajom, nazvanim Slučaj 2000.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.