Nestao Higs, dobitnik Nobela za fiziku

Izvor: Vesti-online.com, 09.Okt.2013, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestao Higs, dobitnik Nobela za fiziku

Juče je dobio Nobelovu nagradu jer je pre 50 godina rešio jednu od najvećih zagonetki moderne fizike, a istog dana i sam je postao zagonetka.

Piter Higs: Dobio Nobela i odlutao u škotska brda  

Na dan kada je konačno dobio priznanje koje je toliko dugo čekao, Piter Higs je nestao. Iako su mediji od njega dobili telefonsku izjavu povodom dodele nagrade, organizatori ne mogu da dođu do Higsa i zvanično ga obaveste jer niko ne zna gde je poesor nestao. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Neke njegove kolege tvrde da je 84-godišnji profesor krenuo je u planinarenje po škotskim gorama kako bi izbegao "oluju" interesa javnosti. "Nije dostupan, i to je dobro po njega. Nije čak ni meni rekao gde ide", rekao je jedan od njegovih kolega.

 

Piter Higs je rođen 1929. u Njukaslu. Bio je nadaren učenik, ali je odlučio da studira na Kings koledžu u Londonu, pošto je odbio Oksford i Kembridž kao izbor "besposlenih bogataša".

 

Teoriju koja će kasnije dobiti ime po njemu razvio je kao mladi predavač na univerzitetu u Edinburgu, 1964. godine. Zajedno s druge dve grupe naučnika koje su radile nezavisno jedne od drugih, došao je do teorijskog objašnjenja zašto čestice imaju masu.

 

Higs je Nobelovu nagradu za fiziku podelio s belgijskim naučnikom Fransoa Anglerom, koji je predložio sličnu teoriju u isto vreme u saradnji sa kolegom Robertom Bruom. Međutim, Bru je preminuo 2011. godine, a Nobelova nagrada se ne dodeljuje posthumno.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.