Nesavesnim vlasnicima pasa prete kazne od 5.000 dinara

Izvor: Glas javnosti, 01.Maj.2011, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nesavesnim vlasnicima pasa prete kazne od 5.000 dinara

BEOGRAD - Vlasnici pasa u Beogradu, koji u proteklom periodu nisu čipovali i vaksinisali svoje ljubimce, od danas će biti kažnjavani sa po 5.000 dinara ako ih komunalna policija uhvati u šetnji u nekom od gradskih parkova, rekla je Maja Jagodić iz "Veterinarske ustanove Beograd".

- Tokom prošle sedmice patrole komunalne policije, u pratnji veterinara, kontrolisale su pse u Tašmajdanskom parku i upoznavale vlasnike s pravilima koja treba da poštuju kada izvode četvoronožne ljubimce >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u štetnju - rekla je Jagodićeva.

Obaveze vlasnika proizilaze iz Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji Beograda, koju je Skupština grada usvojila 2009. godine, a prevashodno se odnose na obavezno čipovanje i vakcinaciju psa, kao i na odgovorno držanje psa u šetnji i održavanje higijene i komunalnog reda.

- Najvažnije je da vlasnici šetaju psa na povodcu, osim u ograđenim delovima koji su namenjeni kućnim ljubimcima, poput dela u Tašmajdanskom parku, i da vode računa o komunalnom redu, tako što će počistiti za psom koji obavi nuždu na javnoj površini - navela je Jagodićeva.

Prema njenim rečima, ovlašćeni veterinar u pratnji komunalne policije pomoću čitača mikročipa proverava da li je pas čipovan. Ako jeste podaci o psu nalaze se u centralnoj bazi podataka, kao i informacije o vakcinaciji.

Ona je upozorila vlasnike pasa da poštuju pravila da bi izbegli kazne i najavila da će na sledećoj sednici Skupštine grada biti usvojena nova odluka o držanju domaćih životinja, koja predviđa povećanje kazne za neodgovorne gazde na 25.000 dinara.

- Čipovanje psa može se obaviti u bilo kojoj veterinarskoj stanici i košta 200 dinara - podsetila je Jagodićeva.

Uprava za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede registrovala je oko 80.000 vlasničkih čipovanih pasa na teritoriji Beograda.

- Ta cifra, ipak, nije precizna, pošto vlasnici često ne prijave kada pas ugine - navodi Jagodićeva.

Jagodićeva je naglasila da je cilj akcije kontrole pasa u parkovima da se poveća broj čipovanih pasa i pojača odgovorno vlasništvo, koje treba da bude jedan od načina rešavanja problema pasa lutalica u Beogradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.