Neprijatno iznenađeni jer CG nije uvela istopolne brakove

Izvor: B92, 02.Avg.2019, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprijatno iznenađeni jer CG nije uvela istopolne brakove

U NVO Kvir Montenegro neprijatno su iznenađeni neusvajanjem zakona o istopolnom partnerstvu.

Iznenađeni su, kako kažu, odsustvom podrške SDP - koji su čvrsto najavljivali vetar u leđa zakonu, kao i protivljenjem manjinskih partija.

"Ljudi koji su plaćeni od naroda da unapređuju ljudska prava svih onih koji nisu podržali zakon ili su bili protiv, nas su zadržali u poziciji građana i građanki drugog reda, građana koji jednako doprinose ovoj državi i jednako >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćaju njihove plate, a nemaju jednaka prava. Naši životi su i dalje na čekanju", kaže Danijel Kalezić za Nova M iz Kvir Montenegra.

Iz Institucije ombudsmana saopštavaju da se neusvajanjem zakona otišlo korak unazad i da je to minus u ispunjenju obaveza Crne Gore u evroatlantskim integracijama.

U Vladi veruju da će Skupština dati podršku zakonu, već na narednom jesenjem zasedanju, navodi Nova M.

Iz Kvir Montengra imaju jasnu poruku za poslanike - da se neće povući i da zahtevaju da poslanici glasaju za zakon, da rade na ljudskim pravima svih građana.

Skupština Crne Gore nije 31. jula usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer taj predlog nije dobio većinsku podršku u parlamentu.

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika su bila protiv.

Predloženim zakonom je istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.