Izvor: B92, 22.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nepotrebna upotreba antidepresiva

Beograd -- U razvijenim zemljama prodaja antidepresiva je povećana 18 puta u 25 godina, dok je broj duševno poremećenih osoba ostao isti, piše "Politika".

Psihijatar i profesor po pozivu Medicinskog fakulteta u Beogradu dr Dušan Kecmanović fenomenom porasta upotrebe antidepresiva bavi se u svojoj najnovijoj knjizi "Psihijatrija u kritičkom ogledalu".

On kaže da razlog za povećanu potrošnju lekova nije porast broja duševno poremećenih ljudi istićući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << period od dve decenije isuviše mali da bi u njemu došlo do značajnog porasta ili pada svih vrsta duševnih poremećaja.

Kecmanović objašnjava da je, s druge strane, došlo do porasta vrsta poremećaja koji se nalaze u najnovijoj reviziji Američke klasifikacije duševnih poremećaja, ali je to zato što, smatra on, psihijatri danas ne zaziru da tretiraju svakodnevne životne probleme kao poremećaje.

Kecmanović dodaje da su i farmaceutske kompanije odgovorne za sve veći broj vrsta psihičkih poremećaja u klasifikacijama duševnih poremećaja jer svaka kompanija želi da proizvede lek za neku boljku koja je zajednička velikom broju ljudi, jer je takvom leku obezbeđena najveća prodaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.