Neodoljiva magija božićnih pesama

Izvor: Politika, 06.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neodoljiva magija božićnih pesama

Uz Uskrs i Duhove, Božić spada među najvažnije hrišćanske praznike, koji se u radosti proslavlja u krugu porodice i prijatelja. U slavu ovog praznika spevane su mnoge pesme koje se rado pevaju u ovoj svečanoj prilici. U srpskoj pravoslavnoj tradiciji, kao najznačajniji autor prazničnih pesama figurira sveti vladika Nikolaj Velimirović. Ovaj svetitelj je napisao i prikupio na hiljade pesama sa božićnom tematikom. Veliki broj domaćih muzičara i glumaca okupio se i nedavno snimio album >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << "Deca deci za Božić" na kome se nalaze božićni stihovi svetog vladike Nikolaja u osavremenjenom aranžmanu.

U snimanju ovog albuma, koji je izašao zahvaljujući prijateljima manastira Đurđevi stupovi, učestvovali su Milan Đurđević iz "Nevernih beba", Ljuba Ninković, Asim Sarvan, Dečji hor "Kolibri", Hor pri Hramu Svetog Save i mnogi drugi. Na ovom kompakt disku nalaze se pesme "Oj badnjače, badnjače" i "Božić, Božić blagi dan", koje potiču iz naroda, i božićne kompozicije "Anđeli pevaju", "Božić Bata", "Hristos se rodi" čiji je autor sveti vladika.

Album "Deca deci za Božić" prvo je muzičko delo koje se na popularan način bavi božićnom tematikom u našoj zemlji. Duhovni pevači i horovi pod okriljem Srpske pravoslavne crkve iz godine u godinu izdaju nosače zvuka na kojima se nalaze prigodne crkvene pesme.

Naša tradicija je u ovom segmentu bliska tradiciji Rusa, Grka i Rumuna, koji takođe imaju običaj pevanja tzv. bogomoljačkih pesama.

– Postoje dve vrste pravoslavnih božićnih pesama. Crkvene se isključivo pevaju, zato što upotreba instrumenata unutar crkve nije u duhu pravoslavlja. Osim crkvenih, pevaju se i pobožne narodne pesme koje se izvode uz pratnju tradicionalnih instrumenata, što je veoma popularno u Grčkoj i Rusiji gde se objavljuju kompakt diskovi sa takvom muzikom – kaže u razgovoru za naš list otac Gerasim, jeromonah manastira Đurđevi stupovi, i dodaje:

– Narodne pobožne pesme ne izvode monasi i monahinje, već muzičari na tradicionalnim instrumentima u duhu pravoslavlja. Te pesme se izvode po različitim skupovima i saborima, ali ne i u crkvi.

I na zapadu Božić je poslužio kao inspiracija za mnoge prigodne kompozicije. Jedna od njih je svakako "Jingle Bells", napisana 1857. godine. Kompozitor te pesme je Džejms Lord Pjerpont koji ju je prvobitno napisao za crkvenu proslavu Dana zahvalnosti.

Pesma je premijerno izvedena u Unitarističkoj crkvi u Bostonu gde je Pjerpont radio kao orguljaš. Pošto se mnogo dopala vernicima, oni su zamolili Pjerponta da je ponovo izvede za Božić iste godine. Od tada je ova pesma prevedena na mnoge svetske jezike i već godinama predstavlja najpoznatiju svetsku božićnu pesmu. Našla je svoje mesto i u reklamama i dečjim razbrajalicama, a neki pop muzičari, poput pevačica Kimberli Lok i Dajane Krol, postigli su lepe uspehe na američkoj top listi singlova sa svojim verzijama ove pesme.

I mnoge sekularne kompozicije na svetskoj muzičkoj sceni inspirisane su Božićem. Maltene da nema popularnog izvođača koji se nije okušao u ovoj muzičkoj podvrsti. Zbog potrošačke groznice koja u nedeljama pred Božić i Novu godinu zavlada u zapadnim društvima, muzičarima se i te kako isplati da pri kraju kalendarske godine plasiraju ovakve sadržaje na tržište. Pesme koje nađu svoj put do slušalaca dožive i po nekoliko reizdanja i tiraže koji se mere u stotinama hiljada.

Tako je bilo i u poslednjoj nedelji prethodne godine, kada su se čak četiri kompozicije, stare deset i više godina, našle u gornjem delu britanske liste singlova.

Pesma "Do they know it's Christmas?" prvi put je izašla 1984. u izvođenju "Band Aida", grupe najpopularnijih muzičara tog vremena koji su se, zahvaljujući angažovanju Boba Geldofa, okupili zarad prikupljanja sredstava neophodnih za prehranjivanje gladnih u Etiopiji. Pesma je doživela veliki uspeh i reizdata je još dva puta sa različitim postavama, a ove godine je bila na 24. mestu liste singlova u božićnoj nedelji.

Geldof je prikupio više od 100 miliona dolara, zbog čega ga je odlikovala kraljica Elizabeta Druga, a humanitarni koncert na Vembliju jula 1985, na kome su učestvovali maltene svi koji nešto znače u svetu muzike, još se prepričava.

Iste godine izdata je i pesma "Last Christmas" pop dueta "Wham!" koja je zbog popularnosti numere "Band Aida" morala da se zadovolji drugim mestom na top listi, ali je decembra sledeće godine ponovo izdata i bez konkurencije uspela da se popne na sam vrh. Remiks ove numere je kao zaseban singl ponovo objavljen ove godine. Uspeo je da dopre do 16. mesta top liste, što je lep uspeh za pesmu staru gotovo dve i po decenije.

Američka pevačica Maraja Keri se sa svojim božićnim singlom "All I want for Christmas is you" našla na šestoj poziciji. Ova numera je objavljena 1994. godine, a do sada su je obrađivali pevačica Šanija Tvejn i grupa "Maj kemikal romens".

Četvrto mesto liste singlova u poslednjoj nedelji 2007. pripalo je pesmi "Fairytale of New York" irske folk rok grupe "Pogs" i engleske pevačice Kristi Mekol. Izdata 1987, ona je, zahvaljujući svojoj baladičnosti i nekonvencionalnom rokerskom pristupu svečanoj temi, postala jedna od najpopularnijih božićnih pesama savremenog doba.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.