Neodlazak na dodelu Nobela u skladu sa državnom politikom

Izvor: Politika, 08.Dec.2010, 17:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neodlazak na dodelu Nobela u skladu sa državnom politikom

BEOGRAD – Povodom odluke Srbije da ne pošalje svog predstavnika u Oslo na dodelu Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobou, potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić rekao je danas da je takva odluka u skladu sa državnom politikom Srbije.

"Naša zemlja vodi jednu spoljnu politiku koja je usklađena sa najvišim nacionalnim interesima", rekao je Đelić, odgovarajući na pitanja poslanika na sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />Norveški Komitet za dodelu Nobelove nagrade saopštio je juče da Kina i još 18 zemalja, među kojima i Srbija, nisu prihvatile poziv da prisustvuju ceremoniji dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu, koja se održava u petak.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je juče, obrazlažući ovu odluku, da Srbija posvećuje izuzetnu pažnju zaštiti ljudskih prava, ali da njeni bilateralni odnosi sa Kinom predstavljaju najviše nacionalne interese.

Pored Kine i Srbije, dodeli neće prisustvovati predstavnici Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka, naveo je Nobelov komitet.

Tanjug

objavljeno: 08/12/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đelić: Odgovori na upitnik - rendgenski snimak Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2010

NOVI SAD -..Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je danas da će odgovori na Upitnik EU biti "rendgenski snimak Srbije" i izraz "objektivnog stanja", te je bitno da oni odgovaraju činjenicama i odražavaju realnost...Đelić je na sednici Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.