Neobičan prizor nad Beogradom: Dva udara groma uz snežnu idilu - Otkrivamo tajnu ove misteriozne pojave!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Nov.2023, 16:23

Neobičan prizor nad Beogradom: Dva udara groma uz snežnu idilu - Otkrivamo tajnu ove misteriozne pojave!

U nedelju će procesi u atmosferi biti idealni za nastanak ovih pojava.

Nakon suvog i hladnog prepodneva, Beograd je oko 13 časova zahvatila konvektivna oblačnost sa pljuskovima susnežice i grmljavinom.

Padavine su mešanog karaktera i padaju u pljuskovitom obliku susnežice i snega, a istovremeno se začula i grmljavina, naročito nad Novim Beogradom.

Pojava grmljavine, a još ponajmanje sa snegom veoma je retka pojava u našim predelima, ali nije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neuobičajena, a nedavno smo više otkrili gde je sneg sa grmljavinom i više nego česta pojava.

Trenutna temperatura u Beogradu je 3°C, ali temperatura vrlo brzo opada sa visinom i nulta izoterma je neposredno iznad glavnog grada, što dovodi do toga da sneg i ne stigne da se otopi, iako je temperatura u najnižem sloju atmosfere i u prizemlju u "pluusu".

Ovaj oblačni sistem sa pljuskovima susnežica i snega trenutno se u snažnoj severozapadnoj visinskoj struji premešta preko Beograda dalje ka jugoistoku i doneće u narednim satima pljuskove snega Pomoravlju i Podunavlju, a moguća je i grmljavina.

I u nastavku poslepodneva na širem području Beograda biće uslova za pljuskove susnežice i snega, uz ređu pojavu grmljavine. Padavine će biti lokalnog karaktera.

Pljusak snega iako retka pojava, može da se javi na našem području u hladnijem delu godine. Na području Srbije najčešće se javlja krajem zime i tokom marta, ali očekuje se i tokom današnjeg dana.

Kiša, kao i sneg pada iz slojastih oblaka (nimbostratusa), koji zazuzimaju veliku površinu i uobičajeni su prilikom nailaska toplog fronta.

U letnjem delu godine javljaju se oblaci vertikalnog razvoja (kumulonimbusi), pa iz njih pada pljusak kiše, neretko praćen grmljavinom.

Kada se u zimskom delu godine javi nestabilna atmosfera, kao što je slučaj danas, oblaci vertikalnog razvoja koji se jave pri prodoru ili u blizini hladnog fronta ili u nestabilnoj vazdušnoj masi, nisu vertikalno razvojeni kao leti zbog nižih temperatura, ali dovoljne su debljine da se iz njih jave pljuskovite padavine, po ovom pitanju pljusak snega, koji može biti praćen i grmljavinom.

Dakle, danas će širom Srbiji biti pljuskova snega, koji su kao i pljuskovi kiše lokalnog i kratakotrajnog karaktera, pa nedaleko može sijati sunce i biti potpuno suvo.

Kada se pojavi pljusak snega, na manjem prostoru u kratkom intervalu može pasti više centimetara snega, isto kao leti dosta kiše, pa nastanu lokalne poplave i bujice.

 Atmosfera će biti nestabilna, temperatura vazduha u prizemlju biće do 4-5°C, ali će naglo opadati sa visinom, a biće i dalje uslova za grmljavinu.

Preovladavaće veoma snažno severozapadno visinsko strujanje.

Tokom današnjeg dana Srbija će se nalaziti između veoma snažnog ciklona sa Egejskog mora, koji će nastavljati put dalje ka severoistoku, ali i povišenog pritisak sa severozada.

Drugog dana vikenda, u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima snega i krupe.

Ove padavine neće dodatno povećati snežni pokrivač, tek koji centimetar ili kratko da zabele i one niže predele gde ga nije bilo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.