Nemci pad nacista doživljavaju kao oslobađanje

Izvor: Blic, 07.Maj.2015, 23:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemci pad nacista doživljavaju kao oslobađanje

Pad nacističke Nemačke milioni Nemaca su pre 70 godina doživeli kao potpuni poraz, dok danas Nemci to smatraju oslobađanjem posle 12 godina tiranije.

Štajmajer (u sredini) u Volgogradu

Kao simbol u promeni percepcije, nemački parlament planira posebno zasedanje za sutra na kojem će biti obeležen "dan koji znači nov početak i dvostruko oslobađanje od rat i nacizma".

Istraživanja objavljeno prošle nedelje pokazuje da 89 odsto Nemaca sada kraj Drugog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svetskog rata smatra oslobađanjem, dok devet odsto označava kao poraz.

Pre deset godina, pad nacističke Nemačke je porazom smatralo 35 odsto ispitanih. Uoči obeležavanja kraja Drugog svetskog rata, kancelarka Angela Merkel je već odala poštu žrtvama nacista na ceremoniji u koncentracionom logoru Dahau, a u nedelju će položiti venac na grob neznanom vojniku Crvene Armije u Moskvi.

Ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je danas otputovao na svečanost u Volgograd, bivši Staljingrad, gde su sovjetske snage odnele ključnu pobedu nad nacistima.

Značajna promena u nemačkoj percepciji rata dogodila se kada je predsednik Zapadne Nemačke Rihard fon Vajczeker na obeležavanju 40 godina od kraja rata za poraz nacista rekao da je bio "dan oslobođenja".

Sledeći bitan trenutak je došao kada je 2004. kancelar Gerhard Šreder na 60. godišnjici neuspelog atentata na Hitlera rekao da su Klaus fon Štaufenberg i njegovi saradnici u pokušaju da se ubije nacistički vođa bili heroji.

Šreder je prvi nemački kancelar koji nema lična sećanja na rat. Samo jedan član u aktuelnoj vladi - ministar finansija Volfgang Šojble - bio je rođen krajem rata.

Merkel je u video poruci ove nedelje naglasila da sadašnja generacija Nemaca i dalje ima obaveze koje mora da ispuni.

"Mi Nemci imamo posebnu obavezu da se pažljivo, osećajno i vešto nosimo s onim što smo uradili u nacističko vreme i s dugotrajnim ranama i brigama koje postoje u drugim zemljama", rekla je Merkel.

Predsednik Joakim Gauk je rekao da će odavanje počasti sovjetskim vojnicima biti u centru obeležavanja kraja rata, mada je naveo da su sećanja na istoku Nemačke na sovjetsku vojsku "ambivalentna".

"Mi smo 8. maja 1945. oslobođeni uz pomoć naroda Sovjetskog Saveza ali ne samo uz njihovu pomoć. Dugujemo im zahvalnost i poštovanje. I to je slučaj uprkos činjenici da su sovjetski oslobodioci osigurali, kao okupatori u istočnoj Nemačkoj posle rata, manjak slobode, represiju i proganjanje", rekao je Gauk u subotu u intervjuu listu Zidojčecajtung.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.