Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU

Izvor: Blic, 08.Feb.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka podržava Srbiju na putu ka EU

Srbija i Nemačka dele istu viziju evropske budućnosti za Balkan, izjavio je Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova, posle sastanka sa Gvidom Vesterveleom, šefom nemačke diplomatije.

Vuk Jeremić

Na sastanku dvojice ministara u Minhenu bilo je reči o situaciji u BiH, statusu Kosova i o odnosima Srbije i NATO.

- Nemamo o svim pitanjima isto mišljenje, ali je važno da i na strani Beograda i na strani Berlina postoji dobra volja za rešavanje svih problema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko kojih nema saglasnosti. Odnosi sa Nemačkom su od izuzetne važnosti. Nastavićemo blisko da radimo kako sa Nemačkom, tako i sa drugim partnerima na ostvarenju našeg strateškog prioriteta, bržeg približavanja EU - kaže za „Blic" Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova.

Kako „Blic" saznaje, Jeremić je od Vestervela zatražio podršku za brži put Srbije ka EU. Prema diplomatskim izvorima, nemački šef diplomatije je Jeremiću rekao da Srbija ima podršku Berlina na putu evropskih integracija, ali da odluke o ratifikaciji SSP, kao i o kandidaturi, uz nemačku vladu donosi i Bundestag u kojem većinu ima CDU, partija sa kojom Beograd nema dobru komunikaciju. Ministar spoljnih poslova je tokom minhenske bezbednosne konferencije razgovarao i sa šefovima diplomatija Turske i Azerbejdžana, Ahmetom Davutogluom i Elmarom Mamadijarovom. Ovogodišnja konferencija posvećena je budućnosti evropske i svetske bezbednosti i strategiji i misijama NATO.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.