Nemačka odlučila: Od danas Srbija više nije na listi

Izvor: B92, 15.Maj.2021, 12:07

Nemačka odlučila: Od danas Srbija više nije na listi

Nemačka je odlučila da Srbija od 16. maja više nije na spisku "visokorizičnih zemalja" i nalazi se na listi "rizičnih" zemalja.

Od zemalja iz regiona na listi "visokorizičnih" nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedelje 16. maja Srbija nije više na listi "visokorizičnih" već na spisku "rizičnih" zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet-sajtu nemačkog instituta Robert Koh. Srbija je na listi visokorozičnih zemalja bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od 21. januara 2021.

Pored Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana.

Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog nemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva - zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik.

U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu piše da od 13.05.2021. važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije kovida 19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Nemačku je potrebno imati - ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom kovidu 19.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson.

Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Džonzon i Džonson. Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA.

Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.