Nemačka odlučila: Od danas Srbija više nije na listi

Nemačka je odlučila da Srbija od 16. maja više nije na spisku "visokorizičnih zemalja" i nalazi se na listi "rizičnih" zemalja.

Izvor: DW

Subota, 15.05.2021.

12:06

Nemačka odlučila: Od danas Srbija više nije na listi
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ nr

Od zemalja iz regiona na listi "visokorizičnih" nalaze se i dalje samo još Hrvatska i Slovenija.

Od nedelje 16. maja Srbija nije više na listi "visokorizičnih" već na spisku "rizičnih" zemalja, kada je u pitanju koronavirus, objavljeno je na internet-sajtu nemačkog instituta Robert Koh. Srbija je na listi visokorozičnih zemalja bila od 21. januara 2021.

Pored Srbije, sa liste visokorižnčnih područja skinute su sada i Bosna i Hercegovina, Kosovo i Severna Makedonija, a Crna Gora je skunuta 9. maja. Na listi visokorizičnih od zemalja iz regiona ostale su i dalje Hrvatska i Slovenija.

Samo Albanija u regionu nije rizično područje

Stepen rizika zemalja odnosno područja utvrđuje se na osnovu incidencije, odnosno broja novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od sedam dana.

Liste se sastavljaju na osnovu zajedničke odluke referentnog nemačkog inistuta Robert Koh i tri Savezna ministarstva - zdravlja, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Zemlje, odnosno regioni, razvrstani su u četiri kategorije: zemlje u kojima postoje nove varijante virusa, visokorizične zemlje, rizične zemlje i zemlje u kojima ne postoji rizik.

U regionu se samo Albanija nalazi na spisku onih zemalja koje nisu rizične.

Putovanja u Nemačku

Na sajtu ambasade Nemačke u Beogradu piše da od 13.05.2021. važe odredbe Direktive o ulasku u tu zemlju u uslovima pandemije kovida 19.

Po toj Direktivi, između ostalog, za ulazak u Nemačku je potrebno imati - ili potvrdu o revakcinaciji ili negativan test na prisustvo virusa (antigenski ili PCR) ili potvrdu o preležanom kovidu 19.

U Nemačkoj se priznaje vakcinacija vakcinama Bajontek/Fajzer, Moderna, AstraZeneka ili Džonson i Džonson.

Revakcinisanim se smatraju lica koja su primila drugu dozu vakcine, odnosno jednu dozu kad je u pitanju vakcina Džonzon i Džonson. Radi se isključivo o vakcinama koje je do sada priznala Evropska agencija za lekove, EMA.

Neophodno je da je prošlo najmanje 14 dana od poslednje potrebne pojedinačne doze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: