Nemačka: 17 osoba optuženo za antisemitizam; Policija izvršila raciju

Izvor: B92, 21.Nov.2023, 15:32

Nemačka: 17 osoba optuženo za antisemitizam; Policija izvršila raciju

Nemačka policija izvršila je racije u kućama 17 osoba u Bavarskoj, optuženih za antisemitizam, govor mržnje i pretnje Jevrejima onlajn.

Prema izveštaju Bavarske kriminalne policije, osumnjičeno je 15 muškaraca i dve žene, starosti između 18 i 62 godine, a prilikom pretresa policija je konfiskovala dokaze, uključujući mobilne telefone i laptopove i ispitala osumnjičene, prenosi AP pozivajući se na nemačku agenciju Dpa.

Osumnjičeni su navodno slavili napad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hamasa na Izrael i optuženi su da su koristili simbole terorističke organizacije šireći antisemitsku retoriku na društvenim mrežama.

Za jednog od osumnjičenih se smatra da je 7. oktobra postavio sliku Adolfa Hitlera uz opis "Mogao bih da ubijem sve Jevreje, ali bih ostavio neke žive da vam pokažem zašto sam ubio ostale".

Drugi se tereti da je poslao stiker na platformi WhatsApp s natpisom "uguši Jevreje", a još jedna osoba je osumnjičena da je na svoj profil na društvenim mrežama postavila da "jevrejski sinovi" zaslužuju da budu "istrebljeni".

"Nažalost, Hamasov napad na Izrael utiče na živote mnogih Jevreja u Nemačkoj. Važno je da podržimo jevrejsku zajednicu u Bavarskoj, da ih zaštitimo kako fizički, tako i od neprijateljskih stavova," saopštio je Majkl Vanzierl, komisionar bavarske policije protiv zločina mržnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.