Izvor: Danas, 10.Okt.2014, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više zaštićenih privrednika

Beograd - Siva ekonomija, za koju se procenjuje da dostiže blizu 50 odsto BDP-a, ne može se iskoreniti, ali se mora obuzdati i staviti pod kontrolu, kako bi se stvorio ambijent u kom bi bili zaštićeni privrednici koji posluju po pravilima, ali i država i privreda uopšte. Efikasnija kontrola poreske inspekcije i sprečavanje privrednih krivičnih dela zato zahteva saradnju različitih organa vlasti, ali i moderniju organizaciju Poreske uprave - zaključeno je na jučerašnjem sastanku o suzbijanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << sive ekonomije u trgovini, turizmu i ugostiteljstvu održanom u Privrednoj komori Beograda.

Marko Marinković, v.d. direktora Poreske uprave, najavio je pojačanu kontrolu u narednom periodu, ali i aktivniju naplatu dugovanja, i naglasio da je "stav PU da u Srbiji više nema zaštićenih privrednika".

- Svesni smo slabe poreske kontrole proteklih godina, postojanja fantomskih firmi, prakse duplog knjigovodstva i izvlačenju novca iz zemlje preko fiktivnih ugovora. Za suzbijanje toga potrebno je jačanje kapaciteta poreske policije i saradnja sa MUP-om Srbije, ali i drugim organima - kazao je Marinković, ali i dodao da se kao problem javlja mali broj poreskih inspektora koji radi na terenu. "Na teritoriji cele Srbije radi 600 poreskih inspektora, što je samo na papiru, zapravo ih ima 395, a prosek godina im je 56", kazao je Marinković i rekao da je poreznicima potrebna modernija i dinamičnija organizacija, koja će podrazumevati i segmentaciju stručnih timova za konkretne grane privrede ili sektore, pa više neće biti situacija da privrednici dobijaju različita tumačenja inspektora.

Marinković je istakao da je, u slučaju nelegalnog prometa robe, sada prioritet PU kontrola prometa duvana i objekata sa igrama na sreću.

- Od početka godine do oktobra urađene su 304 kontrole objekata sa igrama na sreću, utvrđeno je 114 nepravilnosti, oduzeto 588 automata. Zapečaćeno je 96 ugostiteljskih objekata. U skorašnjoj akciji u Vranju, Preševu i Bujanovcu, gde je učestvovalo oko 100 policajaca i 10 inspektora PU, kontrolisano je 30 takvih objekata i svi su zatvoreni, 20 je bilo nelegalno. Naišli smo i na hotel koji je registrovan kao udruženje građana. To samo pokazuje koliko je odsustvo kontrole - zaključio je Marinković.

U Srbiji su, kako je naglašeno, nelegalno zapošljavanje i nelegalna

prodaja robe i usluga dva osnovna oblika sive ekonomije, a prema ranijim procenama, budžet Srbije zbog sive zone godišnje gubi oko tri milijarde evra.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.