Izvor: Blic, 27.Nov.2016, 00:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema više Ustanove kulture Palilula: Od večeras zvanično nosi ime jednog "Idola"

Ustanova kulture Palilula od večeras će nositi novo ime Centar za kulturu "Vlada Divljan" po kompozitoru i frontmenu nekadašnje kultne jugoslovenske grupe Idoli, koji je preminuo u martu 2015. godine.

Vršilac direktora te ustanove Ljubiša Đurović rekao je agenciji Beta da je odluka o novom imenu doneta 16. novembra i da je ono ozvaničeno pred večerašnje otvaranje 22. Festivala autorskog filma.

- Vlada Divljan bio je Palilulac, muzički život počeo je upravo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na Paliluli u tadašnjem univerzitetu Braća Stamenković kod profesora gitare Branka Perišića. Prve korake sa Idolima napravio je upravo na Palilulskoj olimpijadi kulture - rekao je Đurović agenciji Beta.

Đurović je rekao da su pred otvaranje festivala o životu i radu sa Divljanom govorili njegovi prijatelji i saradnici basista Zdenko Kolar, Darko Bajić i reditelj Mladen Matičević koji upravo snima film o Divljanu "Nebeska tema" koji bi trebalo da bude gotov do kraj juna kada će biti njegova premijera upravo u tom Centru za kulturu.

U palilulskom centru za kulturu, povodom imenovanja te ustanove po frontmenu grupe "Idoli" Vladi Divljanu, večeras je premijerno prikazan i insert iz filma "Nebeska Tema".

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je večeras da je ideja o promeni imena nastala pre godinu dana u dogovoru sa porodicom Divljan i dodao da će ustanova kulture opravdati ime Vlade Divljana i biti upravo ono što je u našoj muzici i našoj kulturi bio on - avangarda.

Festival autorskog filma, 22. po redu, otvoren je projekcijom filma Džima Džarmuša "Gimme Danger", o Igi Popu i bendu "The Stooges", jednom od najvećih rokenrol sastava svih vremena.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.