
Izvor: RTS, 06.Nov.2014, 17:41 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Nema opasnosti od aflatoksina
Srbija u 2014. godini neće imati problema sa aflatoksinom, ali postoji opasnost da se mikotoksin "zearalenon" pojavi na farmama svinja, upozorava profesor Fakulteta veterinarske medicine Dragan Šefer.
Na simpozijumu o bezbednosti i kvalitetu namirnica životinjskog porekla u Beogradu, prof. Dragan Šefer je naveo da ovogodišnje meotorološke prilike nisu pogodovale pojavi aflatoksina u kukuruzu, kao ni u proizvodima životinjskog porekla, prenosi Beta.
Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četvrtom simpozijumu o bezbednosti hrane, koji je organizovao Fakultet veterinarske medicine, stručnjaci su naveli da za mikotoksine u hrani ne postoji "prihvatljiv" dnevni unos, već je njihovo prisustvo potrebno svesti na minimum.
Stručnjaci su istakli da se Srbija prilagođava standardima Evropske unije, po kojem je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kilogramu, a da je u SAD, Argentini i Rusiji granica 0,5 mikrograma po kilogramu.
Ocenili su da ta razlika nije značajna i ne predstavlja problem za zdravlje ljudi.
Posebna pažnja na simpozijumu posvećena je salmoneli, bakteriji koja je najčešći uzročnik bolesti prenosivih hranom.
Zaključak je da su porodične epidemije najčešće, a glavni uzročnici infekcije su torte i kolači, jaja i pečena piletina.