Nema opasnosti od aflatoksina

Izvor: RTS, 06.Nov.2014, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema opasnosti od aflatoksina

Srbija u 2014. godini neće imati problema sa aflatoksinom, ali postoji opasnost da se mikotoksin "zearalenon" pojavi na farmama svinja, upozorava profesor Fakulteta veterinarske medicine Dragan Šefer.

Na simpozijumu o bezbednosti i kvalitetu namirnica životinjskog porekla u Beogradu, prof. Dragan Šefer je naveo da ovogodišnje meotorološke prilike nisu pogodovale pojavi aflatoksina u kukuruzu, kao ni u proizvodima životinjskog porekla, prenosi Beta.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << četvrtom simpozijumu o bezbednosti hrane, koji je organizovao Fakultet veterinarske medicine, stručnjaci su naveli da za mikotoksine u hrani ne postoji "prihvatljiv" dnevni unos, već je njihovo prisustvo potrebno svesti na minimum.

Stručnjaci su istakli da se Srbija prilagođava standardima Evropske unije, po kojem je dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,05 mikrograma po kilogramu, a da je u SAD, Argentini i Rusiji granica 0,5 mikrograma po kilogramu.

Ocenili su da ta razlika nije značajna i ne predstavlja problem za zdravlje ljudi.

Posebna pažnja na simpozijumu posvećena je salmoneli, bakteriji koja je najčešći uzročnik bolesti prenosivih hranom.

Zaključak je da su porodične epidemije najčešće, a glavni uzročnici infekcije su torte i kolači, jaja i pečena piletina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.