Nema mesta za ukop pokojnika; Bilo je slučajeva da jedne iskopavaju, a druge zakopavaju VIDEO

Izvor: B92, 21.Feb.2021, 19:20

Nema mesta za ukop pokojnika; "Bilo je slučajeva da jedne iskopavaju, a druge zakopavaju" VIDEO

Nedostatak mesta za sahranjivanje na islamskom groblju na Rosuljama u Brodarevu postaje ozbiljan problem sa kojim se suočavaju žitelji tog kraja.

Prema procenama meštana, na mesnom groblju mesta za ukop pokojnika više nema, pa se taj problem nameće kao hitan za nadležne organe.

"Čuo sam ja da je bilo takvih slučajeva da jedne iskopavaju, a druge zakopavaju", kaže jedan od meštana Rifat Alović.

Meštani Brodareva kod Prijepolja sa strahom dočekuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svaku novu dženazu jer je pitanje da li će imati gde da ukopaju pokojnika.

"Nema mesta gde može da s eukopa pokojnik. Groblje mora da se proširi", nastavlja Alović.

Safet Kukoljac, takođe jedan od žitelja Brodareva, potvrđuje da "nema gde".

"Juče sam bio jednoj mojoj prijateljici na dženacu. Zaista nema mesta", kaže on.

Gužva na groblju Brodarevo je porblem već 10 godina, a jedino rešenje je njegovo proširenje koje je u toku.

"I danas imamo jednu dženazu. Ja stvarno ne znam gde će se pokojnik ukopati, da li će u novom ili starom groblju", naglašava meštanin Zifo Poturak.

Planirano je da proširenje groblja bude završemo u martu, ali Brodarevci više nemaju vremena da čekaju, pa je ustupljena jedna parcela na delu Rosulja gde se vrše radovi.

"Projekat predviđa uređenje te površine od otprilike jednog hektra, ograđivanje groblja, izgradnju beton staza i staza za automobile. Muslimansko groblje je planirao tako da ima dva lavna ulaza, a pravoslavno jedan. Mislim da ćemo morati dodatno da uradimo jednu drenažu kako bi odveli površinsku i podzemnu vodu", zaključuje član opštinskog veća Armin Mujezinović.

Brodarevci poručuju da, osim smrti, strahuju i od same sahrane. Nadaju se da će proširenje groblja u Rosuljama proteći po planu, jer alternativno rešenje može biti samo krakog daha.

Opširnije u video prilogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.