Neki nastavnici tolerisali prepisivanje

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki nastavnici tolerisali prepisivanje

Brojni svršeni osnovci i njihovi roditelji iznose optužbe da je u toku ovogodišnjeg kvalifikacionog ispita za upis u srednje škole bilo masovnog prepisivanja, međutim test se ne može poništiti i greška se ne može ispraviti. Jedino što je mogućno, ukoliko se prijave potkrepe dokazima, jeste da nastavnici koji su omogućavali prepisivanje budu sankcionisani. Što se učenika tiče, ne mogu dobiti manje poena nego što su osvojili.

Telefon naše redakcije juče zvonio do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „usijanja" zbog ogromnog broja poziva roditelja i đaka koji revoltirani prijavljuju masovno prepisivanje na polaganju ovogodišnjeg kvalifikacionog ispita za upis u srednje škole, koji je održan 18. i 19. juna u svim krajevima Srbije. Svi oni kažu da su svesni da ulaze u borbu sa vetrenjačama, ali da više ne mogu da ćute.

Majka učenika iz jedne od osnovnih škola u Beogradu juče se požalila našoj redakciji rekavši da niko od nadležnih ne želi da je sasluša kada pomene prepisivanje, a valjani odgovor nije dobila ni u nadležnom ministarstvu.

- Dete mi se požalilo da je bilo prepisivanja, ali nisam verovala da je bilo toliko. Kada sam otišla u školu da vidim rezultate, nisam mogla da verujem! Ispred svake učionice istaknuti su rezultati i oni pokazuju gde se prepisivalo. U svim učionicama đaci su imali poene iz matematike od 6 do 20, a samo u dve najmanji rezultat je 17 od mogućih 20 poena. To je prosto nemoguće! Može se desiti da moje dete ne upiše ono što voli, samo zato što drugi prepisuju. Znam da bi i moje dete prepisalo da je imalo tu mogućnost. Deca nisu kriva, koriste svaku priliku. Nastavnici su odgovorni jer to dozvoljavaju. Urušavaju čitav sistem obrazovanja, čemu onda ocene, učenje i strahovanje pred ispit - pita ova majka.

Ona kaže da joj je direktorka škole poručila da može da se žali samo ako je njeno dete ugroženo, a u Ministarstvu su joj kazali da napiše pismenu prijavu.

Da je prepisivanja zaista bilo potvrđeno je novinarima juče i u Ministarstvu prosvete, ali se napominje da se priča o prepisivanju bazira na pretpostavkama, a ne i na tačno navedenim činjenicama.

- Sasvim je moguće da nastavnik dozvoli namerno ili nenamerno prepisivanje. Međutim, slučajevi u kojima se sumnja na prepisivanje ne mogu biti sankcionisani ukoliko nemate čvrste dokaze. Nismo imali ni takve a ni anonimne prijave. Bilo je priča za prošlu i prethodnu godinu, ali ne možemo se vraćati na testove koji su prošli. Ne poričemo da ima prepisivanja i pozivamo sve koji znaju nešto o tome da nam prijave - rekao je juče Bogoljub Lazarević, predsednik Republičke upisne komisije i pomoćnik ministra za srednje obrazovanje u Ministarstvu prosvete Srbije.

On je objasnio da je u svim krajevima naše zemlje bilo izmeštanja nastavnika, tako da se nije dogodilo da nastavnik dežura tokom testova u školi u kojoj je zaposlen. Takođe, nastavnici iz srednjih škola bili su prisutni kao neutralni posmatrači, a u toku pregleda testova uključeni su i neki roditelji zbog, kako Lazarević kaže, transparentnosti.

- Ukoliko bi se utvrdilo da je bilo prepisivanja na testu, inspekcija odlazi u kontrolu i, ukoliko se dokaže da je nastavnik počinio težu ili lakšu povredu radne obaveze, a dozvoljavanje prepisivanja spada u lakše, onda direktor škole, prema zakonu vodi postupak disciplinske komisije. Test se ne može poništiti jer pravilo kaže da učenik ne može dobiti manje poena nego što je osvojio. Ne možemo ići na štetu učenika - kaže Lazarević.

I Sindikat Foruma beogradskih gimnazija upozorio je javnost da ima prepisivanja, ali da je za tu pojavu odgovorno Ministarstvo prosvete.

- Ministarstvo apeluje na decu da ne nose puškice, a nisu krive puškice nego nastavnik. Dovoljno je da okrene leđa i da svi prepišu. Nema osobe koja nam nije potvrdila da ima prepisivanja. Ne može dete da prepiše više od pet odsto zadataka, ukoliko mu ne dozvolite. To je stroga povreda rada koja može da rezultira i otkazom. Ministarstvo mora da vodi računa o sprovođenju kvalifikacionog ispita. Ako je moglo da zaštiti tajnost pitanja, može da spreči i prepisivanje - kaže za „Blic" Miodrag Sokić, predsednik Sindikata Foruma beogradskih gimnazija.

Za upis u određenu školu odlučuje čak i pola poena, a Vukova diploma ne povlači poene, već daje prednost u odnosu na one koji imaju isti broj poena.

Žalbe posle 25. juna

Konačni rezultati testova biće objavljeni 25. juna, a svi koji su nezadovoljni i koji smatraju da su dobili manje poena nego što je prikazano, moći će da ulože žalbu sutradan u svojoj školi. Ukoliko ne budu zadovoljni reakcijom škole, imaju još jedan dan da žalbu uruče Okružnoj upisnoj komisiji koja može da ispravi rezultate. Ispravljanje rezultata podrazumeva dobijanje više poena, a ne umanjivanje rezultata onih kandidata koji su prepisivali.

Umesto da kontrolišu, žalili se na male dnevnice

Đak jedne od osnovnih škola u Srbiji redakciji „Blica" javio se mejlom i objasnio da je i sam na kvalifikacionom ispitu iz srpskog prepisao dva zadatka.

- U učionici za fiziku, gde sam sa tridesetak učenika radio test, dežurala su dva nastavnika. Sedeli su na stolicama pored table i razgovarali o tome kako je mala dnevnica za ta dva dana. Svesno su gledali u učenike koji su se okretali i prepisivali jedni od drugih. S vremena na vreme govorili su da moramo biti tiši. Prepisivali smo. Svi su prepisivali. Sedeo sam u prvoj klupi, odmah do njih. Uspeo sam da prepišem dva zadatka! Oni iz poslednjih klupa prepisali su više. Moj drug, koji kaže da nije ni takao knjigu, nasmejao se posle testa i kazao da je prepisao od štrebera - pisalo je u pismu tog dečaka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.