Neimenovani zvaničnik Bele kuće: Deo sam pokreta otpora

Izvor: B92, 06.Sep.2018, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neimenovani zvaničnik Bele kuće: "Deo sam pokreta otpora"

Anonomni viši član administracije tvrdi da zaposleni u Beloj kući pokušavaju da osujete planove predsednika SAD.

Neimenovani zvaničnik iz Bele kuće kaže da zaposleni u Trampovoj administraciji ulažu napore kako bi osujetili planove predsednika i zaštitili državu od njegovih "najgorih namera".

U uvodniku objavljenom u Njjujork tajmsu, autor kaže da je Trampova "amoralnost" i "impulsivnost" dovela do nepromišljenih odluka.

Tramp je opisao anonimnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zvaničnika kao "beskičmenjaka", a ovu novinu kao "lažni medij".

Sekretarka za štampu Bele kuće izjavila da je misteriozni autor "kukavica" i da treba da da otkaz.

Urednici Njujork tajmsa branili su uvodnik u izjavi, rekavši: "Ponosni smo što smo objavili ovaj tekst, koji će produbiti razumevanje javnosti o tome šta se dešava u Trampovoj administraciji".

Tramp tvrdi da je Vudvordova knjiga prevara

Tramp: Plaćanje je bilo legalno

Tramp "moralno nepodoban da bude predsednik“

Ovaj tekst se pojavio dan nakon što su objavljeni delovi knjige Boba Vudvorda o Beloj kući, u kojoj se tvrdi da su visoki zvaničnici uključeni u "administrativni državni udar" kako bi zaštitili državu od predsednika, između ostalog uklanjajući ključne dokumente sa njegovog stola pre nego što bi ih on potpisao.

Ovaj uvodnik je priznanje da se ovakav državni udar odvija u stvarnosti.

Autor za sebe kaže da nije prikriveni liberal, već da se slaže s većinom političkih odluka koje ova administracija donosi, ali da se te odluke donose uprkos, a ne zahvaljujući - predsedniku SAD.

Lista kritika je poznata predsednikovim protivnicima sa obe strane političkog spektra. Sastanci u atmosferi dezorganizacije, hirovito i sitničavo ponašanje predsednika, njegova nesposobnost da se drži odluke koju je sam doneo, antipatije prema slobodi štampe i "antidemokratski" instinkti.

On/ona opisuje da je na delu "dvosmerna vladavina", jer predsednikove impulse, poput pomirljivog stava prema "autokratama i diktatorima" kao što su Kim Džong-un i Vladimir Putin, preusmeravaju "oni odgovorniji koji su prisutni u prostoriji".

"Nije u pitanju takozvana 'duboka država''", piše ovaj autor. "To je postupanje stabilne države."

Navodno neki od zvaničnika u Beloj kući počeli su da se krišom dogovaraju o mogućnosti aktiviranja 25. amandmana, koji omogućava potpredsedniku i većini sekretara u kabinetu da uklone predsednika koji "nije u stanju da vlada i vrši dužnosti koje ovaj položaj nalaže".

Do sada je ovaj manevar bio nezamisliv i o tome su sanjali samo najljući Trampovi protivnici.

"Niko ne želi da pokrene ustavnu krizu", on/ona piše u tekstu. "Uradićemo sve kako bismo usmerili administraciju u pravom smeru dok se ovo - na ovaj ili onaj način - ne završi."

Trenutno se u Beloj kući odvija agresivna potraga za izvorom. koga je Vudvord citirao u knjizi "Strah: Tramp u Beloj kući". Tekst u Tajmsu samo dodaje ulje na vatru.

Tramp je na svom Tviter nalogu napisao "IZDAJA?"

Zatim je napisao da se pita da li ovaj izvor uopšte postoji ili ga je izmislio Tajms. Dodao je: "Ako ovaj beskičmenjak anonimus postoji, Njujork tajms mora da ga preda vladi zbog ugrožavanja nacionalne bezbednosti!"

Sekretarka za štampu u Beloj kući Sara Hakabi Senders napisala je oštar odgovor.

"Pojedinac koji je napisao ovaj tekst, odlučio je da laže, umesto da podrži, izabranog predsednika Sjedinjenih država", napisala je. "On nije stavio državu na prvo mesto, već sebe i svoj ego, ispred volje američkog naroda."

Tramp je dodao da će svi "lažni mediji biti bez posla" kad on napusti mesto predsednika, jer neće imati o čemu da pišu.

I van Bele kuće, u Vašingtonu je pokrenuta igra pogađanja identiteta tajnog izvora. Još od "anonimnog" pisca romana "Osnovne boje", fikcije na temu kampanje Bila Klintona iz 1992, nije bilo zanimljivije misterije u glavnom gradu Amerike. Kasnije je otkriveno da je ovaj roman napisao novinar Džo Klajn.

Kako se veći deo teksta bavi međunarodnim odnosima, očekuje se da izvor potiče iz stejt dipartmenta, saveta za nacionalnu bezbednost ili sekretarijata za odbranu.

Nekim komentatorima je pažnju privukao opis pokojnog senatora Džona Mekejna kao "zvezde vodilje", što je izraz koji je koristio potpredsednik Majk Pens, zbog čega mnogi misle da je on autor. On je često koristio tu sintagmu, koja nije toliko prisutna u javnom govoru.

https://twitter.com/davidmackau/status/1037457903614140416

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.