Nedostatak vitamina B6 izaziva kancer pluća

Izvor: Blic, 22.Jun.2010, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak vitamina B6 izaziva kancer pluća

Stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC) otkrili su da je glavni razlog nastanka raka pluća nedostatak vitamina B6. Rezultati istraživanja u kome je učestvovalo 900 obolelih od raka pluća, velikom većinom pušača, pokazuju da smanjen nivo vitamina B6 i aminokiseline metionina uvećava rizik od oboljenja.

Vitamin B6 i metionin nalaze se u mesu, ribi, orašastim plodovima, povrću i bananama. Iz IARC-a kažu da je možda taj podatak upravo ključan u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objašnjenju zašto neki pušači obole od raka, a neki ne.

„Ovo znači da ishrana ima važnu ulogu u razvoju raka pluća, ali prerano je tvrditi da se samo promenom načina ishrane može izbeći bolest", rekao je vođa istraživanja Pol Brenan, čiji su nalazi objavljeni u časopisu Američkog udruženja lekara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.