Pušači, obavezno uzimajte B vitamin!

Izvor: Vesti-online.com, 21.Jun.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pušači, obavezno uzimajte B vitamin!

Rak pluća je među najčešim bolestima u svetu, a u skoro 90 odsto slučajeva izaziva ga pušenje. Evo malo dobrih vesti za pušače: ako pojačate unos vitamina B, smanjićete rizik od raka pluća, pokazali su rezultati studije koju je sprovela Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).

U istraživanju je učestvovalo oko 400.000 ljudi, a rezultati su pokazali da visok nivo vitamina B u krvi smanjuje rizik od raka za 50 procenata, tako da je možda to objašnjenje zašto >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neki pušači nikad ne obole od ove bolesti.

Rak pluća je među najčešćim bolestima u svetu, a u skoro 90 odsto slučajeva izaziva ga pušenje. Godišnje od ove bolesti umre više od milion ljudi, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Sa druge stranem ovaj oblik raka pogađa i ljude koji nikada nisu pušili, kao i one koji su se odavno oslobodili ovog poroka, pa je zbog toga i sprovedeno novo istraživanje koje je otkrilo povezanost između niskog nivoa vitamina B u organizmu i pojave raka.

"Zaključili smo da ishrana može imati ključnu ulogu u prevenciji raka pluća", zaključio je autor studije Pol Brenan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Nedostatak vitamina B6 izaziva kancer pluća

Izvor: Blic, 22.Jun.2010, 01:05

Stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC) otkrili su da je glavni razlog nastanka raka pluća nedostatak vitamina B6. Rezultati istraživanja u kome je učestvovalo 900 obolelih od raka pluća, velikom većinom pušača, pokazuju da smanjen nivo vitamina B6 i aminokiseline metionina...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.