Nedostatak hita

Izvor: Politika, 22.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedostatak hita

Tvorci pesme „Crazy”, jednog od najvećih hitova 2006, američki neo-soul duet „Gnarls Barkley” oglasio se nedavno novim albumom pod nazivom „The odd Couple”

Cenjeni muzički producent Dangermouse i pevač Cee-Lo svoju dugogodišnju saradnju nedavno su krunisali drugim albumom njihovog muzičkog projekta „Gnarls Barkley”. Ovaj album je naslednik ploče „St. Elsewhere” koja je pre dve godine u SAD prodata u milionskom tiražu, našavši se usamom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vrhu većine lista najboljih albuma za tu godinu.

I pre nego što su se upustili u ovaj projekat, i jedan i drugi član ovog benda već su imali izgrađena imena na savremenoj muzičkoj sceni. Cee-Lo je tokom prethodne decenije bio član rep grupe „Goodie Mob”, dok je Dangermouse, između ostalih, sarađivao sa Dejmonom Albarnom, nekadašnjim pevačem grupe „Blur”, producirajući albume sastava „Gorilaz” i „The good, the bad and the Queen”. Upravo on potpisuje produkciju novog albuma američkog kantautora Beka, koji se očekuje na tržištu do kraja ove godine.

Pošto su sticajem okolnosti učestvovali na istoj turneji 2003, dvojica muzičara su spontano počela da stvaraju zajedničku muziku. Skrenuvši pažnju na sebe planetarnim hitom „Crazy” koji je dugo držao čelnu poziciju nekoliko svetskih lista tokom 2006. godine, duet je na talasu velikog komercijalnog uspeha prošle godine ovenčan sa dve „Gremi” nagrade uz jedno MTV priznanje pride. Zahvaljujući ovoj pesmi, dvojac se pojavio i u nekim epizodama američkih TV serija.

Uspešno se baveći muzičkim stvaralaštvom, duet nije zanemario ni vizuelnu stranu svog identiteta, privlačeći pažnju publikemaštovitim kostimima koje članovi grupe nose prilikom živih nastupa. „Ratovi zvezda”, „Supermen” i „Čarobnjak iz Oza” samo su neki od klasičnih filmskih hitova koje su „Gnarls Barkley” koristili kao inspiraciju prilikom oblačenja.

Iako je kritika povoljno ocenila „The odd Couple”, svi su primetili izostanak pesme kalibra „Crazy”. To se odrazilo i na prodaju novog albuma, za koji su rezervisana mahom donja mesta top-lista širom sveta.

Publicitet grupi donela je i odluka MTV-ja da ne emituje spot za prvi singl sa ove ploče, pesmu „Run”, u kome se u svojstvu gosta pojavljuje popularni američki pevač i glumac Džastin Timberlejk. Procenjeno je da efekti koje spot sadrži mogu biti opasni po zdravlje gledalaca nakon što video verzija prvog singla nije prošla Hardingov test kojim se određuje mogućnost izazivanja epileptičnih napada televizijskim sadržajem kod nekih gledalaca.

U sklopu promocije drugog albuma, dvojacje odmah po objavljivanju nove studijske kolekcijepesama ponudio fanovima neobičnu mogućnost. Naime, na Internetu se pojavila besplatna verzija albuma na kojoj se muzika sa nedavno objavljene ploče reprodukuje unazad, a to izdanje se u sličnomduhu zove „Elpouc ddo eht”.

M. Nikolić

[objavljeno: 23/04/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.