Nedimović o saradnji sa Iranom: Prilika za novo tržište

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2021, 13:53

Nedimović o saradnji sa Iranom: Prilika za novo tržište

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da će potvrđivanjem Sporazuma o saradnji između vlada Srbije i Irana u oblasti zaštite bilja i biljnog karantina biti omogućeno uspostavljanje kontrolnih tela koja će davati saglasnosti za izvoz robe iz jedne u drugu zemlju.

Nedimović je, obrazlažući više predloženih sporazuma, rekao da vrlo često ljudi ove ratifikacije ne doživljavaju kao nešto bitno, ali je istakao da bez toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nema šanse da se u Iran izveze bilo šta.

"Apsolutno sam siguran da će, na osnovu zahteva koji imamo od privrednika iz Irana, naše semenske kuće imati mnogo posla i hvala Bogu obezbediti jedno novo tržište", rekao je Nedimović i dodao da semenske kuće iz Srbije izvoze u ovom trenutku u više od 80 zemalja.

On je rekao da je pre 1990. godine robna razmena u prehrambenom sektoru poljoprivrede između Irana i SFRJ bila veća od milijardu dolara, a da je sada ova razmena između Srbije i Irana oko deset miliona dolara.

Nedimović je kao jedan od razloga zašto nije veća robna razmane između dve zemlje naveo nepostojanje bilateralnih sporazuma za različite oblasti, među kojima je i oblast biljnog karantina.

On je rekao da Iranu, koji ima 80 miliona stanovnika, treba sadni materijal, a da Srbija ima institute poput NS seme, Instituta za ratarstvo i neke druge naučne institucije koje mogu da proizvedu taj materijal i da ga plasiraju na iransko tržište, ali mora da postoji odgovarajući pravni instrument.

Nedimović je rekao da će predloženi zakon o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Luksemburga o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka koristiti svim državnim organima kako bi što lakše dolazili do neophodnih informacija za otkrivanje različitih krivičnih dela.

On je, govoreći o Predlogu zakona o potvrđivanju izmene Međunarodne konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka robe, naveo da bez šifarnika roba ne mogu da se realizuju ekonomski ciljevi u punom kapacitetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.