Nedeljko Todorović objasnio kada će pasti sneg, ali stvarno

Izvor: B92, 24.Nov.2023, 15:34

Nedeljko Todorović objasnio kada će pasti sneg, ali stvarno

Meteorolog Nedeljko Todorović izjavio da je za stvaranje snežnog pokrivača srednji datum početak decembra.

“Doduše, ništa to nije u datum precizno, ali bi ljudi trebalo da računaju da će krajem novembra biti i prvog snega. Ritam prirode ima neku pravilnost, ali to nije strogo po pravilima, dakle uvek postoje epizode koje iskaču iz nekog proseka. Međutim, do kraja novembra bićemo u vremenskim prilikama koje su primerene kalendaru”, rekao je on za Kurir TV.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Prema njegovim rečima, dolazi kiša, u toku noći biće snega na planinama, a sutra će biti kiše u svim krajevima.

“U sredini dana biće snega i u nižim predelima, ali pre svega na jugu i jugozapadu zemlje, tamo bi u nižim predelima došlo do snežnog pokrivača visine 5–10 cm. U Beogradu i Vojvodini mala je verovatnoća da uopšte i bude snega, možda bude onog slučaja da padne pokoja pahulja. Na planinama će sigurno biti novog snega, visine 15–20 cm. Najbitniji događaj za večeras i vikend je pojačanje severozapadnog vetra. U nedelju, pretežno u svim delovima Srbije, biće hladno, vetrovito, ujutru će biti nešto mraza, uz temperaturu oko nule. Preko dana, temperatura će biti nekoliko stepeni iznad nule. U Beogradu će biti maksimalna temperaturu 3–4 stepena”, rekao je Todorović.

Potom je otkrio kada je prilika za prvi sneg u prestonici Srbije:

“Sledeće naoblačenje bi krenulo u utorak, uz porast temperature uglavnom dolaze i oblaci. Prva sledeća prilika za sneg je u sredu (29. novembar), a u četvrak bi se ponovila situacija kao sada u nedelju, dakle hladno sa nižom temperaturom. Naša klima tako diše, kao rolerkoster, toplo, hladno, toplo, hladno... Vetar, tišina, suša, poplave, to je sve ukomponovano, ništa nije neobično, sve to smo zabeležili, i sneg i poplave”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.