Neće više lako zaplenjivati tankere: Američki marinci spremaju neprijatno iznenađenje za Iran

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 11:48

Neće više lako zaplenjivati tankere: Američki marinci spremaju neprijatno iznenađenje za Iran

Sjedinjene Države bi uskoro mogle da ponude da postave naoružane mornare i marince na komercijalne brodove koji putuju kroz moreuz Ormuški zaliv.

Ovo su juče izjavila dva američka zvaničnika, usred navodnih pokušaja Irana da otme brodove u međunarodnim vodama.

Pentagon je prošlog meseca poslao dodatne borbene avione F-35 i F-16 zajedno sa ratnim brodom na Bliski istok u pokušaju da nadgleda ključne vodene puteve u regionu nakon iranske zaplene i uznemiravanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komercijalnih brodova.

Nakon što je prošlog meseca zaplenio komercijalni tanker, Teheran je rekao da ima nalog iranskog suda da zapleni tanker u vodama Zaliva. Ormuški moreuz se nalazi između Irana i Omana.

U maju je Bela kuća objavila da će Bajdenova administracija preduzeti korake u regionu, ali tada nije saopšteno šta će konkretno učiniti.

Jedan zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je vojska već obučavala neke marince na Bliskom istoku da budu na brodovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.