Amerika šalje naoružane vojnike na trgovačke brodove kao odgovor Iranu?

Izvor: VOA, 03.Avg.2023, 22:08

Amerika šalje naoružane vojnike na trgovačke brodove kao odgovor Iranu?

Američka vojska razmatra mogućnost slanja naoružanih pripadnika na trgovačke brodove koji plove kroz Hormuški moreuz kako bi sprečila Iran da zarobljava i maltretira civilna plovila i njihovo osoblje, potvrdilo je petoro zvaničnika za agenciju Asošijeted Pres (AP). Od 2019. godine, Iran je zarobio više brodova u uskom moreuzu u Persijskom zalivu, a te operacije su bile deo pritiska na Zapad zbog propasti pregovora o nuklearnom naoružanju. Slanje američkih vojnika na trgovačke brodove moglo bi da odvrati Iran od planova, ali i da dodatno pojača napetosti između dve zemlje. Planirani potez bi bio dokaz izuzetne posvećenosti američkih snaga na Bliskom istoku dok Pentagon pokušava da se usredsredi na Rusiju i Kinu. Ovakvu odluku Vašington nije doneo čak ni tokom „Rata tankera“, koji je kulminirao sukobom američke mornarice i Irana u jednodnevnoj pomorskoj bici 1988. To je bila najveća bitka američke mornarice od Drugog svetskog rata. Misija Irana pri Ujedinjenim nacijama nije odmah odgovorila na zahtev agencije AP za komentar o predlogu SAD. Pet američkih zvaničnika su pod uslovom da ostanu anonimni govorili o predlogu. Istakli su da nije doneta konačna odluka i da se razgovori nastavljaju između američkih vojnih zvaničnika i savezničkih zemalja Zaliva. Zvaničnici su rekli da će mornarica obezbeđivati brodove samo na zahtev posada. Jedan zvaničnik opisao je proces kao složen, rekavši da bi bilo kakvo raspoređivanje verovatno takođe zahtevalo odobrenje zemlje pod čijom zastavom brod plovi i zemlje u kojoj je vlasnik registrovan. Ranije u četvrtak, viceadmiral Bred Kuper, komandant Pete flote mornarice sa sedištem na Bliskom istoku, sastao se sa šefom Saveta za saradnju u Zalivu. U bloku šest zemalja su Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Iako u saopštenju posle sastanka nije bilo nagoveštaja o predlogu, navodi se da su Kuper i zvaničnici razgovarali “o jačanju saradnje”. Brodovi “Batan” i “Karter Hil” su 10. jula isplovili iz luke Norfok u Virdžiniji u misiju koju je Pentagon opisao kao “odgovor na nedavne pokušaje Irana da ugrozi slobodno kretanje trgovačkih brodova u Hormuškom moreuzu”. Prethodno je Pentagon poslao razarač “Tomas Hadner” i više vojnih aviona u ovaj deo Azije. Šef iranske diplomatije poručio je susednim državama da regionu nisu potrebni “stranci” kako bi se osigurala bezbednost. U sredu je iranska Revolucionarna garda započela iznenadnu vojnu vežbu u Persijskom zalivu, na ostrvima koja su predmet sporenja više država. Nove napetosti u odnosima Amerike i Irana dolaze u trenutku kada Teheran sve više obogaćuje uranijum u količinama dovoljnim da se koristi za oružje. Zapad godinama optužuje Iran da, posle propasti sporazuma o nuklearnom oružju 2015, obogaćuje uranijum kako bi pravio bombe, a iz Teherana tvrde da koriste program u miroljubive svrhe.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Neće više lako zaplenjivati tankere: Američki marinci spremaju neprijatno iznenađenje za Iran

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 11:48

Sjedinjene Države bi uskoro mogle da ponude da postave naoružane mornare i marince na komercijalne brodove koji putuju kroz moreuz Ormuški zaliv...Ovo su juče izjavila dva američka zvaničnika, usred navodnih pokušaja Irana da otme brodove u međunarodnim vodama...Pentagon je prošlog meseca poslao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.