Neće s(š)ekiru u Skupštini

Izvor: Glas javnosti, 01.Sep.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neće s(š)ekiru u Skupštini

BEOGRAD - Crnogorski jezik, mada se u Ustavu bivše nam bratske države navodi kao službeni, još nije valjano ni formiran (standardizovan), ali tamošnjim vlastima to uopšte ne smeta da svu službenu dokumentaciju, pa čak i srpskim poslanicima, dostavljaju na latinici. A pošto im član 13 Ustava Crne Gore to garantuje, poslanici iz Srpske liste, SNP, NS i DSS zatražili su, po ko zna koji put, od generalnog sekretara Skupštine Milana Radovića da im se ubuduće skupštinski materijali dostavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

- Eventualno neispunjavanje našeg zahteva bio bi presedan kakav do sada nije zabeležen, a koji bi za sobom povukao lavinu problema - navodi se u saopštenju Stranke srpskih radikala. Bilo bi apsurdno, dodaje se, da u Crnoj Gori, u kojoj je osnovana prva ćirilična štamparija na Balkanu, neko ospori pravo poslanicima da skupštinske materijale dobijaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Andrija Mandić, predsednik Srpske narodne stranke, kaže za Glas da srpski poslanici u parlamentu Crne Gore nikome ne brane da rade šta žele, ali da predstavnici srpskog naroda traže da se poštuju prava i da se uvaži njihov zahtev koji je „u skladu sa poslovnikom Skupštine i svim važećim zakonima“.

PREVOD

Da je po Ustavu skupštinsko rukovodstvo dužno da materijal dostavlja poslanicima na ćirilici, ističe i Goran Danilović, predsednik IO SNS-a. Međutim, izgovori crnogorskih vlasti su, kako nam reče, vrlo banalne, tehničke prirode.

- Više puta smo tražili da nam se dokumenta dostavljaju na srpskom jeziku, na šta imamo apsolutno pravo, ali vlasti za to nisu imale sluha. Kažu da imaju tehnički problem, ali smo im ponudili da ćemo sami nabaviti program koji će prevoditi materijal sa latinice na ćirilicu. Još nema odgovora, jer se u međuvremenu svašta izdešavalo. Najpre raspisivanje izbora, a onda i odluka da se ne prenose sednice Skupštine... Svojevremeno smo uputili zahtev, ali posle te inicijative nismo bili u parlamentu. To pitanje nije ni moglo da dođe na dnevni red. Sada postoji veliki broj poslanika koji podržavaju taj zahtev, pa čim se vratimo u parlament, problematizovaćemo to pitanje. Verujem da ćemo uspeti - rekao nam je Danilović.

On je ponovio da, ako je problem zaista tehničke prirode, ne bi trebalo da bude problema u vezi sa zahtevom srpskih poslanika. Ako je, ipak, tu politika umešala svoje prste, ističe Danilović, to će morati da izađe na videlo.

- Više puta smo intervenisali da bismo skupštinski materijal dobijali napisan na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, pošto je postalo uobičajeno da pišu latinicom uz sve veći broj arhaizama u zakonima. U Crnoj Gori je politika koja želi da asimiluje srpski narod, a ovo što mi činimo je jedan od koraka da se tome suprotstavimo. Predsednik Skupštine i sve skupštinske službe su se, u sva tri prethodna slučaja, ponašali kao da nisu dobili taj naš zahtev. Međutim, ovaj put smo animirali veći broj poslanika tako da očekujemo da će jedno od prava koje pripada poslanicima iz srpskog naroda biti ispoštovano - kaže Mandić.

O „jezičkom“ zahtevu sa druge, crnogorske strane da se uvedu nova slova, za početak kaže da crnogorski jezik ne postoji. Srbi u CG, kaže, imaju srpski jezik, pripadaju srpskom narodu, a oni koji ne pripadaju „nas ni ne zanimaju“.

Predsednik Narodne stranke Predrag Popović takođe nije optimista i veruje da će, pošto o zahtevu odlučuje većina, Skupština i ovaj put ili da ostane nema ili da se „pravda nesuvislim obrazloženjem“. Osnova problema je, istakao je, da li ona ista skupštinska dvotrećinska većina koja je izglasala Ustav hoće da poštuje pravo koje taj Ustav garantuje - a to je pravo svih na svoj jezik. U tom slučaju, kaže, bilo bi „normalno da nam izađu u susret“. S druge strane, očekuje da će nova slova lako ući u tzv. crnogorski jezik.

- Mi smo jedinstven slučaj na kugli zemaljskoj da je proglašen Ustav kojim je definisano da je službeni jezik crnogorski, a da do dana današnjeg taj jezik još nije formiran, odnosno standardizovan. Prilikom dodele državljanstva traži se poznavanje crnogorskog jezika koji - ne postoji. Pri tom, ovo što pokušavaju da urade uvođenjem dva nova slova ne znači da dobijaju crnogorski, pošto su i ta slova nekada bila u srpskom jeziku, i nisu specifičnost CG. Ali, kada se krene u zonu iracionalnosti, onda i ovakve ideje izgledaju racionalno - kaže Popović i ističe da je pitanje „da li želimo da bude promenjeno ono što je vekovima postojalo, po čemu se CG pamti, srpski jezik kao naš temelj“.

Šta je ovde suština pokušaja? - pita Popović, i odgovara: „Da se jezikom promeni genetski kod našeg naroda. Uvešće ta slova jer je ovo politikantska priča o onome iracionalnom po čemu je Crna Gora danas jedinstven slučaj na planeti“.

UUUUUU, leb ti se ogadio, sta radi Djuka, pa ovo nema ni u tursko, ni u kavursko, ni nacisti nisu to radili. Doduse u montenegru zivi negde 20 do 30% posto srba, a ostalo sacinjavaju: sipci, poturice, i "U", a Djukanovic je "U" okoreli, prema tome braco srbi iz Njegoseve Gore boritese ,ili i vi nestadoste sa ove planete, na tome se radi. "ISTREBLjENJE SRPSKOG RODA".

A sto ne bi ti malo otisao da potpomognes braci iz Njegoseve gore,da ne bi nestali sa ove planete, da ne bi doslo do istrebljenja? Ili ti je lakse da se junacic iz fotelje i da tako mrcis muda i nista vise.Povraca mi se od takvih junaka kao sto si ti, ti si zlo i beda srpstva,ti si kreten i trulez!

Господо уредници и новинари,

невјероватно је колико не разумијете прилике и односе у Црној Гори.Не боре се за очување идентитета,језика,писма ,духовности,културе и традиције ''српски посланици у парламенту Црне Горе''!То раде црногорски посланици који су наследници свега онога што су Црна Гора и Црногорци били у својој славној прошлости.Они ,који су под ноге бацили све што је било свето, идентитет и духовност црногорског народа ,нијесу Црногорци.Они су све друго само не Црногорци!Ми који бранимо Његошеву Црну Гору од дукљанско-монтенегринске пошасти смо једини прави и истински Црногорци.Молим вас да пажљивије и са више разумијевања извјештавате.Оваквим текстовима идете на руку савременим, унутрашњим окупаторима Црне Горе,који , бусајући се у ''црногорска јуначка прса'',потиру све оно што је Црна Гора увијек била! С поштовањем!Пеко Живковић,Подгорица

Највећи синови Црне Горе - владика П.П. Његош и књаз и краљ Никола су се недвосмислено и са поносом идентификовали као Срби. Прочитајте између осталог и коме је Његош посвијетио свој Горски Вијенац. То пише испод наслова самог дела. О Николином књижевном стваралаштву и да не говоримо, а сам Никола је хтео да буде Бизмарк свих српских земаља. Вијековима су се Црногорци изјашњавали не као Срби већ као СУПЕРСРБИ а за њих је Црна Гора била ништа друго већ Српска Спарта. И сад треба да читамо у коментарима небулозе неког Миловог црногорског потурице који покушава да испира преко нета мозак Србима како Црногорци нису Срби већ су још и прије досељавања на Балкан били Црногорци. Само још да нађе и неку повесну карту о постојању неке тамо Бијеле Црне Горе сјеверно од Карпата из доба Гаја Јулија Цезара па ће га одма уакадемити у Милогорску Дукљанску академију знаности и испирања мозгова ала Секула Дрљевић и Никчевић. Владислав Б. Сотировић, www.freewebs.com/ovsiste (P.S. Чекамо да се са својим стручним коментаром јави наш цијењени шокун Ђовани из Приштине).

Ne trebas se mnogo nacekati Sotirovicu-strucnjace za "Jajca" i svega oko toga. Jos ti samo fali da pises da su i Konezi poreklom Srbi,pa i Rusi, cak iItalijani,pa zasto ne i Nemci. E pa Junace srpski,pitam te zasto jednostavno nisi medju svojima-ili mozda jesi tamo gde jesi?!!! Ne cudi me mnogo sto su Vas "izdali" SLO,HR,Bosanci,MK,KS, ali nije mi jasno zasto su to uradili braca po krvi Crnogorci-poznati kao Supersrbi??? Razmisli malo,NIKO ama bas NIKO nece sa Vama!!! Rusi Vam drze mozda palceve zasada,alio dokle,pitas li se i ZASTO? Zar ti je toliko tesko da svatis,ili mozda trebas konsultacije sa Dr.strucnjacima?!Zelim da zapamtis samo jedno,da ce se u najskorije vreme da se spoje etnicke ciste Albanske teritorije i postojace jedna jedina VELIKA ALBANIJA kao sto je oduvek bila i necemo prestati sve dok ne povratimo sve sto je bilo nase. Mi smo skoro do cilja, a VI???? E moj Vladislave,kada bi ti stvarno imao pojma o necemu koliko sto nemas..............???!!!

Шокун Ђовани, бејаше и Велике Албаније ал трајаше само четири љета. И није била за дуже као што ни ова неће. Само након пуцања ове НАТО-овске Велике Шиптарије нема бато више "Тито је наш" него чизматранс на линију јужно од реке Војуше ако вас приме Грци. Ако не Италија се види из Драча по липом вримену. Ајд чекам на још неку твоју стручну небулозу са Зрињевца (сиц. Приштине)

Kako je velika koncenracija mrznje na ovako malim prostorima. Zastrasujuce.

Од некадашњег црногорског образа међу владајућом црногорском елитом није остало ништа. Франкофоно становништво канадске провинције Квебек, у којој су прилично јаке сецесионистичке струје, у свом језику за „аутомобил“ користи реч која у језику Француза у Француској значи „тенк“. Већ ова једна реч за обичан појам из свакодневног живота илуструје разлике међу варијететима француског језика у Квебеку и Француској, па ипак у Квебеку никоме не пада на памет да свој језик назива дугачије него француски. Разлике између енглеског у Британији и оног у САД или Аустралији далеко су значајније него што су између стандарног варијетета српског језика који се говори и пише у Србији и Српској и оног у Црној Гори. Да не спомињемо пример Аустријанаца, који, иако већ одавно живе у одвојеној држави, свој језик и даље називају немачким. Намерени да „створе“ свој, црногорски, језик, властодршци у Црној Гори трују свој народ новим поделама које задиру у најелементарнији састојак идентитета. Зато, ако је и од ђукановаца, не може се разумети. Осим ако, устоличавањем гласова с’ и з’ у јотовању у ретким речима у ијекавском дијалекту (с’еди, из’елица) какво се такође још увек чује у целој Западној Србији и Источној Херцеговини, не следе своју браћу Хрвате у стратегији полагања територијалног права на све територије на којим се говори заједнички дијалекат. А ово би, наравно, била још већа лудорија, мада нас од зеленашких србомрзаца ни то не би изненадило.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.