Ne znamo dovoljno o hepatitisu

Izvor: B92, 06.Mar.2015, 01:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne znamo dovoljno o hepatitisu"

U Srbiji ne postoje precizni podaci o broju obolelih od hepatitisa B ili C, niti postoji dovoljno razvijena svest građana o prevenciji,

To je ocenjeno na skupu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Da bi se radilo na rešavanju tog problema, kako je rečeno, sledeće nedelje će biti oformljen tim sastavljen od srpskih i evropskih eksperata, Ministarstva zdravlja Srbije i udruženja pacijenata.

"Situacija nije dobra i toga smo savršeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svesni, da bismo ovu situaciju izveli na pravi put, koja je direktno povezana sa našim aktivnostima vezanim za evrointegracije, došli smo na ideju da oformimo tim stručnjaka i da stavimo akcenat na prevenciju", rekao je na skupu pomoćnik u Ministrstvu zdravlja Predrag Sazdanović.

On je kazao da postoje određena saznananja u svetu o toj bolesti, koja Srbiji nisu dostupna, te da će formiranje tima eksperata doprineti razvoju svesti o toj oblasti.

Kako su stručnjaci na skupu upozorili, ukoliko se hepatitis ne dijagnostikuje i ne leči na vreme dovodi do ciroze i karcinoma jetre.

Predstavnik Evropskog udruženja za bolesti jetre ELPA Aćim Kautz kazao je da je ta bolest "tihi ubica" i da je većina ljudi zaražena kroz transplataciju krvi pre nego što se za hepatitis znalo.

Prema njegovim rečima, nisu u potpunosti istraženi načini na koji se hepatitis prenosi, a nema ni posebnih simptoma o zaraženosti, osim dezorjentisanosti i umora.

Hepatitis može da se prenese neadekvatnim postupanjem prilikom tetoviranja, pirsinga, ali i u zdravstvenim ustanovama.

Prema podacima Instituta Batut, u Srbiji je u 2013. godini registrovano 1.112 obolelih od hepatitisa.

Za 2014. godinu nema podataka iz svih regiona zemlje i do sada je zabeleženo 994 slučaja. Kada se prikupe svi podaci, pretpostavlja se da će biti vise od 1.000 zaraženih.

Predstavnici Udruženja pacijenata obolelih od hepatitisa HRONOS ocenili su da je za unapređenje procene zastupljenosti hepatitisa u populaciji neophodno je unapređenje zaštitnih mera i vakcinacije, što intezivnije testiranje, lečenje i terapija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.