Ne zna se otkud toliki mulj

Izvor: TvojPortal.com, 13.Jul.2011, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne zna se otkud toliki mulj

Izvor dnevnik.rs - PALIĆ: Hidrolog Mišel Roman iz Nemačke šest meseci radi kao savetnik za sanaciju i remedijaciju jezera Palić u preduzeću d.o.o. „Park Palić”.


Došao je kao stručnjak sa ciljem da napravi stateški plan kako bi jezero „ozdravilo”, a sada je u dilemi povodom predloga za izmuljivanje jezera.
-Bitno je pronaći pravi uzrok zbog kojeg je voda lošeg kvaliteta i stvara se velika količina mulja. Prečistač otpadnih voda, najskuplji deo za >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << sanaciju jezera, proradio je maja 2009. godine i od tada se u jezero pušta voda mnogo boljeg kvaliteta. Međutim, sada u gradu čujem da žele da izmulje jezero. Smatram da prvo treba da se utvrdi razlog za nastajanje tolike količine mulja - kategoričan je Mišel Roman.
U naselju Palić nije izgrađena odgovarajuća kanalizaciona mreža. Trebalo bi prvo da se izgradi kanalizacija i tek onda da se izmuljuje jezero, smatra Roman. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje voda u jezeru bakteriološki ispravna, dozvoljeno je kupanje uz mere opreza.
- Od četvrtog jula jezero se osvežava vodom iz Tise preko akumulacije Velebit. U toku je izrada Idejnog projekta i Studije opravdanosti za sanaciju jezera. Sve radimo kako bi se poboljšao kvalitet vode u jezeru Palić. Pored upuštanja vode iz Tise u jezero, kada je potrebno, postavili smo i aeratore - objašnjava članica Gradskog veća zadužena za ekologiju Suzana Dulić. Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi” je pri kraju izrade idejnog projekta i studije opravdanosti za sanaciju jezera koja će javnosti biti predstavljena krajem jula. A. A.

Palićmulj

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.