Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2009, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne damo im žutu banku!

BEOGRAD - Kafedžije iz prestonice podržavaju ideju Unije poslodavaca Srbije i Opštih udruženja preduzetnika iz 24 grada Srbije da se od 1. novembra ne plaćaju mesečne naknade za emitovanje muzike Sokoju i Organizaciji proizvođača fonograma Srbije. Pojedini ugostitelji traže da se bodovi za obračunavanje naknade za autorska prava koju naplaćuje Sokoj smanje sa osam na četiri dinara, a tarifa OFPS za korišćenje fonograma za 75 odsto, jer ove dve organizacije na ime naknada naplate više >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << stotina miliona dinara godišnje, ne vodeći računa o ekonomskoj situaciji i smanjenom obimu poslovanja ugostitelja.

- Ne plaćam ništa Sokoju, niti nameravam ubuduće. Svojevremeno su dolazili, popisali sve, nikakav ugovor nismo potpisali i posle mi poslali fakture. Pošto godinu dana nisam platio ništa, stiglo mi je rešenje za prinudnu naplatu. Nisu imali nikakvih dokaza, a ja sam pred Trgovinskim sudom izjavio da je Sokoj neprepoznatljiva organizacija za mene i dobio sam spor - kaže vlasnik kafea „Manuš„ Aleksandar Mitić.

Mitić ne želi da plaća naknadu Sokoju jer u svom objektu ne pušta muziku sa diskova nego je preko Interneta uplatio za korišćenje veb radio stanica na godinu dana i, kako tvrdi, ima dokaz za to.

- Sa OFPS sam imao drugi problem jer su mi blokirali račun. Za godinu dana je trebalo da platim 15-16.000 dinara. Ni sa njima nisam ništa potpisivao nego moj radnik. Svako ko potpiše bilo kakav ugovor s njima je nagrabusio!- iznosi svoje mišljenje Mitić.

I Jakov Ludvig, koji je zaposlen u kafeu „Ana 4 pištolja“ smatra da Sokoju ne treba dati ni dinara:

- Svojevremeno su nam dolazili iz OFPS, napravili popis i proračunali da treba da platimo između 10 i 12 hiljada dinara na godišnjem nivou. Zašto da plaćamo Sokoju kad i onako ne puštamo domaću muziku? Mislim da niko ne bi ni trebalo da im plaća - kaže Ludvig.

Petar Skorić iz kafea „Skopi“ kaže da na ime naknada uplaćuju oko 45 - 50.000 dinara godišnje, ali tvrdi da su to „obične mućke“ i da ugostitelji ne bi trebalo da plaćaju ništa ni jednima, ni drugima.

- Ne treba im plaćati ništa! Kod mene su dolazili iz OFPS i ne znam kojom metodom odredili da treba da platim 60.000 dinara za tri godine. Koliko sam čuo od drugih, naknade se kreću između 15 i 20.000 dinara. Svi u Beogradu su dobili tužbe jer im niko nije plaćao. U Beogradu ne mogu da prođu tako lako, ali u unutrašnjosti im blokiraju račune. Šta da radi neko u provinciji kad mu stigne da plati naknadu koja je dva ili tri puta veća od njegovog mesečnog prometa?- kaže vlasnik kafe bara „Parlament“ Saša Ostojić.

Da podsetimo, Sokoj je najavio da će pokrenuti sudski spor protiv svih vlasnika kafića koji budu učestvovali u bojkotu plaćanja obaveza i da će im biti blokirani računi.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.