Navaljni o Girkinovog hapšenju: Nezakonito je pritvoren

Izvor: B92, 25.Jul.2023, 23:58

Navaljni o Girkinovog hapšenju: Nezakonito je pritvoren

Igor "Strelkov" Girkin, nedavno uhapšeni bivši ministar odbrane samoproglašene DNR je "politički zatvorenik" koji je "nezakonito pritvoren".

Ovo je izjavio zatvoreni ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni.

"Sve dok (Girkin) ostaje u pritvoru po ovim smešnim i očigledno politički motivisanim optužbama, on je politički zatvorenik", napisao je Navaljni na svom Telegram kanalu.

Navaljni, istaknuti protivnik Kremlja osuđen je na zatvorsku kaznu 2021. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine u, kako su međunarodne organizacije ocenile, monritanom procesu, naveo je da je Girkina holandski sud osudio za obaranje aviona MH17.

On je takođe napomenuo da je Girkin priznao da je učestvovao u neprijateljstvima u Ukrajini. Ruske vlasti bi trebalo da istraže rušenje MH17 i Girkina u Ukrajini, a sudovi bi trebalo da daju "pravednu procenu" događaja, rekao je Navaljni, prenosi Kijev independent.

On je istakao da Girkin nije priveden zbog svojih prošlih dela u Ukrajini, već na osnovu lažnih optužbi za ekstremizam, jednostavno zato što je kritikovao Vladimira Putina i ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Upozoravajući da Girkinova kritika Kremlja zapravo poziva na drastičnije mere u ratu protiv Ukrajine, Navaljni je pozvao da se zakon i pravda moraju poštovati bez obzira na stavove vođe rata.

"Likovati zato što je Strelkov postao žrtva sopstvene moći znači javno podržavati bezakonje", prokomentarisao je Navaljni.

Girkina, bivšeg oficira Federalne službe bezbednosti (FSB), ruske vlasti su uhapsile 21. jula pod optužbom za ekstremizam na internetu, a preti mu kazna zatvora do pet godina zatvora.

On je 2014. godine učestvovao je u aneksiji Krima, a zatim radio na uspostavljanju i organizaciji proruskih militanata u istočnoj Ukrajini.

U aprilu 2014. organizovao je zauzimanje grada Slavjanska u Donjeckoj oblasti, čime je započeo rat Rusije u Donbasu. Girkin je kasnije u intervjuu priznao da je "povukao okidač" ruskog rata. Sebe je proglasio za ministra odbrane samoproglašene Donjecke Narodne Republike 2014. godine.

Girkina je Haški sud proglasio krivim za učešće u obaranju leta MH17 Malezija Erlajnsa, u kojem je poginulo 298 ljudi 2014. godine. Tokom invazije na Ukrajinu, on je često je kritikovao Kremlj zbog lošeg rukovođenja ratnim naporima. On je intenzivirao kritike Putina poslednjih nedelja.

On je ranije ove godine najavio da će ''ući u politiku'', i vremenom je pojačavao kritike na račun Putina i Šojuga, kako je rekao, zbog nekompetentnog načina na koji Moskva vodi rat u Ukrajini. Girkin je bio suosnivač Kluba ljutih patriota, tvrdolinijaškog nacionalističkog pokreta koji se zalaže za ekstremnije mere za pobedu nad Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.