Nauka i tehnologija: U Rumuniji pronađena nova vrsta dinosaurusa

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: U Rumuniji pronađena nova vrsta dinosaurusa

Transilvanijski geolog je otkrio novog dinosaurusa. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: Albanija i Srbija preduzimaju korake za jačanje saradnje na polju zdravstva.

06/09/2010

Rumunski geolog Matijas Vremir iz Transilvanijskog muzejskog društva otkrio je jedinstvenu vrstu dionosaurusa mesoždera koji je je živeo pre 70 miliona godina. Nazvan je Baladeur bondoc -- što na latinskom jeziku znači "kratki zdepasti zmaj". Naučnici veruju da je bio dug između >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 180 i 210cm i da je imao oštre kandže na nogama.

***

Srpski ministar zdravstva Tomica Milosavljević i njegov albanski kolega, Petrit Vasili postigli su sporazum 27. avgusta o jačanju saradnje između bolnica i zdravstvenih institucija dve zemlje, na osnovu memoranduma o razumevanju koji je potpisan prethodnog meseca. Srpska delegacija, koju je predvodio Milosavljević, posetila je Institut za javno zdravstvo u Tirani i Univerzitetski bolnički centar Majka Tereza.

***

Arheolog koji radi u Turskoj veruje da je otkrio skalpele koji su se koristili za primitivne operacije na mozgu. Onder Bilgi je izjavio da su skalpeli od obsidijana, koji datiraju 3.200 godine pre Krista, otkriveni tokom iskopavanja groblja iz Bronzanog doba u Ikiztepi, u severnoj Turskoj. Rezovi na lobanjama koje su pronađene u blizini podudaraju se sa oblikom skalpela.

***

Vlada je proglasila 10. jul, dan rođenja poznatog pronalazača Nikole Tesle, Danom nauke u Srbiji, saopštilo je 27. avgusta ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj. Tesla je rođen 10. jula 1856. godine.

***

U petak (3. septembar) je u makedonskom gradu Ohridu završena 14. Evropska konferencija o inženjeringu zemljotresa. Petodnevna konferencija okupila je evropske i međunarodne eksperte koji su imali priliku da razmene ideje o trenutnom statusu inženjeringa zemljotresa i njegovoj implementaciji u sklopu mera za zaštitu javnosti.

***

Kandidat Srbije Damjan Tatić izabran je za eksperta Komiteta UN za prava osoba sa invaliditetom, izvestili su u četvrtak (2. septembar) lokalni mediji. On je izabran zajedno sa još 11 eksperata među ukupno 23 kandidata. Srbija je ratifikovala Konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom 2009. godine.

***

Grad Skoplje i nevladina organizacija Hepta pokrenuli su projekat podizanja svesti javnosti o hepatitisu. Podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje pokazuju da se 250 osoba u Makedoniji zarazi hepatitisom B svake godine, dok se 110 zarazi hepatitisom C.

(Razni izvori -- 30/08/10-06/09/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.