Nauka i tehnologija: Kosovo će dobiti sistem e-upravljanja

Izvor: Southeast European Times, 19.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Kosovo će dobiti sistem e-upravljanja

Sistem e-upravljanja modernizovaće javnu administraciju Kosova. Takođe u vestima iz nauke i tehnologije: bugarski fizičar finalista takmičenja Fejmleb, a srpsko ministarstvo zdravlja pokreće nacionalnu kampanju za rano otkrivanje raka grlića materice.

19/05/2008

Budući sistem elektronskog upravljanja pomoći će Kosovu da ostvari evropske standarde za demokratski razvoj, izjavili su eksperti u sredu (14. maj), na međunarodnoj konferenciji o E-upravljanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << koja je je održana u Prištini. E-upravljanje modernizovaće administraciju i omogućiti efikasnu upravu u sektorima kao što su obrazovanje, zdravstvo, bezbednost, pravosuđe i carina.

***

Bugarski fizičar Venelin Kožuharov pobedio je na takmičenju u komunikacijama i nauci Fejmleb, u sklopu projekta Lepa nauka koji Britanski savet organizuje u devet evropskih država. Kožuharov, 27, je izabran među 11 finalista da predstavlja Bugarsku na finalu u Velikoj Britaniji 7. juna.

***

Srbija ima najveći broj žena u Evropi koje se bore sa rakom grlića materice, pokazale su nedavno urađene studije. Ministarstvo zdravlja pokreće nacionalnu kampanju za rano ustanovljavanje te bolesti. U Srbiji se godišnje otkrije ukupno 1.400 slučajeva raka grlića materice, što ga čini drugim najčešćim uzrokom smrti kod žena, posle raka dojke.

***

Grčka i Nigerija potpisale su prošle nedelje sporazum o saradnji u nauci, tehnologiji i ekonomiji. Dokument je parafiran tokom posete Grčkoj nigerijskog ministra trgovine i industrije Čarlsa C. Ugvuha.

***

Makedonskom tržištu pridružio se drugi telefonski operater. Ontel je počeo da nudi besplatno priključenje i besplatne neograničene razgovore unutar svoje mreže. Pozivi na mobilni telefon biće 15-20 odsto jeftiniji, dok će pozivi unutar zemlje i međunarodni pozivi biti 60 odsto jeftiniji.

***

Rumunski ministar obrazovanja Kristijan Adomniteji učestvovao je na dvodnevnom simpozijumu "Rumunsko-austrijski dani nauke" koji je počeo u utorak (13. maj) u Beču. Simpozijum održan na Tehnološkom institutu organizovali su austrijsko Federalno ministarstvo za nauku i istraživanja, rumunsko Ministarstvo obrazovanja, austrijska Agencija za razvoj istraživanja i rumunska Nacionalna naučno-istraživačka agencija.

(Razni izvori – 12/05/08-19/05/08)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.