Nauka i tehnologija: IT projekat za nadziranje akademskog napretka

Izvor: Southeast European Times, 01.Mar.2010, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: IT projekat za nadziranje akademskog napretka

Novi elektronski projekat u Makedoniji omogućava roditeljima da kontrolišu napredak svoje dece u školi. Takođe u vestima iz nauke: predstavljen novi englesko-hrvatski elektrotehnički rečnik, a Evropska komisija otvorila novu školu na Kosovu.

01/03/2010

Makedonske vlasti pokrenule su 23. februara projekat elektronskog dnevnika, koji omogućava roditeljima da putem interneta prate ocene i aktivnosti svoje dece u školi. Projekat treba da bude sproveden u svim >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << osnovnim i srednjim školama ove jeseni.

***

Englesko-hrvatski elektrotehnički rečnik objavljen je u sredu (24. februara) u Zagrebu. Rečnik od 1.000 strana sadrži više od 100.000 termina.

***

Sedamnaest naučno-istraživačkih projekata dobiće makedonsko-slovenačku podršku u 2010. i 2011. godini, saopštio je 19. februara makedonski ministar obrazovanja Nikola Todorov. Projektima je obuhvaćeno šest naučnih oblasti. Makedonija će obezbediti 170.000 evra za sufinansiranje.

***

Kancelarija za vezu Evropske komisije na Kosovu otvorila je u sredu (24. februara) novu školu u opštini Zvečan. EU je obezbedila 265.000 evra za finansiranje izgradnje.

***

Prvi internet portal koji pruža informacije o nevladinim organizacijama u Bugarskoj zvanično je predstavljen 22. februara. Detaljni podaci o otprilike 1.000 nevladinih organizacija dostupni su na internet strani www.ngobg.info. Internet stranu pokrenuli su Bugarski centar za neprofitno pravo i Programski i analitički centar za evropsko pravo.

***

Nova internet društvena mreža pod nazivom "Mozgalo" zvanično je predstavljena 22. februara u zagrebačkom Muzeju savremene umetnosti. Cilj internet strane je da se obezbedi mreža za hrvatske ekonomiste, naučnike, studente i druge, a biće aktivna od 21. aprila. Projekat je pokrenula lokalna Asocijacija za razvoj i kreativnost.

***

Turski broadbend operater TTNET predstavio je u sredu (24. februara) svoj najnoviji proizvod koji kombinuje televiziju i bioskop. Nazvan Tivibu, on nudi mogućnost gledanja televizije i pristupa velikoj arhivi filmova.

***

Aneil Sinh, zvaničnik delegacije EU u Tirani, saopštio je u sredu (24. februara) da će Evropska komisija finansirati projekat vredan 2,2 miliona evra koji ima za cilj da se pomogne malim i srednjim preduzećima na lokalnim područjima u pogledu pristupa inovacijama u poslovnoj tehnologiji. Sinh je rekao da će projekat pomoći kompanijama da iskoriste poslovne mogućnosti unutar EU.

(Razni izvori -- 22/02/10-01/03/10)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.