Izvor: Nezavisne Novine, 22.Avg.2016, 22:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnofantastična drama "Westworld" podigla prašinu prije premijere

Jedna od najiščekivanijih novih serija iz kuće HBO je naučnofantastična drama "Westworld", koja još nije počela da se prikazuje, a već se oko nje podigla prašina.

Djelimično zasnovana na istoimenom filmu Majkla Krajtona iz 1973, serija se bavi ultrarealističnim zabavnim parkom dr Roberta Forda, kojeg tumači glumac Entoni Hopkins, u kome su glavna atrakcija roboti - robovi s ljudskim karakteristikama s kojima posjetioci mogu da ostvare svoje najekstremnije želje. Uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Hopkinsa igraju Ed Haris, Tendi Njuton, Džejms Marsden, Evan Rejčel Vud, Ben Barns, Rodrigo Santoro, Džefri Rajt i drugi, kreatori su Džonatan Nolan i Lisa Džoj, a producent Džej Džej Ejbrams.

Nolan je rekao da je serija analiza čovjekove prirode iz dva suprotna ugla - sintetičkih domaćina i ljudskih gostiju.

Lisa Džoj je dodala da to nije više naučna fantastika već naučna činjenica, s obzirom na to da naučnici trenutno rade na stvaranju mašina s vještačkom inteligencijom.

Novinari koji su imali prilike da vide prve dvije epizode serije kritikovali su ih zbog seksualnog nasilja nad ženama. "Holivud reporter" opisao je jednu spornu scenu u kojoj zlikovac, kojeg igra Ed Haris, odvlači za kosu ženskog robota, kojeg glumi Evan Rejčel Vud, u šumu da bi je silovao.

"Serija se bavi ljudskom prirodom: njenim najboljim stranama, poput roditeljske i romantične ljubavi, ali i onim najgorim, kao što je seksualno nasilje. Nažalost, ono je dio ljudske istorije od njenog nastanka", istakla je Lisa Džoj.

Tvorac serije dodaje da je silovanje bilo jedna od situacija koju su morali da obrade i ističe da su ovaj problem shvatili ozbiljno.

"Nipošto nismo željeli da glorifikujemo bilo koji zločin, već da ustanovimo šta ga takvim čini i kakve posljedice ostavlja na žrtve", objasnila je Lisa.

HBO mnogo očekuje od ove skupe i ambiciozne produkcije, prije svega da popuni prazninu koja će nastati nakon završetka "Igre prijestola" sljedeće godine.

Serija otišla korak dalje

Kada su u pitanju statisti, serija "Westworld" i ovdje odlazi korak dalje. U pozivu na audiciju za statiste kriterijumi su bili da pristaju na potpunu golotinju i grafičke seksualne scene: dodirivanje tuđih genitalija, farbanje sopstvenih, simulaciju oralnog i ručnog seksa, hodanje četvoronoške i jahanje drugih nagih osoba. Neki statisti su rekli da nikada ranije nisu dobili ovakve zahtjeve, koji se graniče s eksploatisanjem. Publika će moći da prati ovu seriju od 2. oktobra, kada će biti emitovana prva od 10 zasad snimljenih epizoda.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.