Naučnici otkrili atmosferu na Zemljinom blizancu

Izvor: N1 televizija, 08.Apr.2017, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici otkrili atmosferu na Zemljinom blizancu

Naučnici su prvi put otkrili atmosferu oko zemljolike egzoplanete GJ 1132b, koja je 1,4 puta veća od Zemlje i udaljena 39 svetlosnih godina, piše u BBC.

Opservacije teleskopom govore da je "super Zemlja" ili Zemljin blizanac, kako tepaju egzoplaneti GJ 1132b otkrivenoj 2015, omotana debelim slojem gasova koji su voda ili metan ili smeša i jednog i drugog, navodi se.

U studiji objavljenoj u časopisu Astronomical Journal piše da je otkriće atmosfere i njeno opisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << važan korak napred u potrazi za životom izvan Sunčevog sistema.

Ali malo je verovatno da na toj zemljolikoj egzoplaneti život moguć jer je na njenoj površini temperatura 370 stepena Celzijusa.

"Koliko ja znam najviša temperatura na kojoj je moguće preživeti na Zemlji je 120 stepeni, a to je daleko manje od temperature na toj planeti", kaže dr Džon Sautvort, vodeći naučnik na univerzitetu Kil.

Naučnici su egzoplanetu GJ 1132b prvi put otkrili 2015, a teleskopima iz Evropskog južne opservatorije u Čileu mogli su da je proučavaju posmatrajući je kako blokira deo svetlosti svoje zvezde kada prolazi ispred nje.

Iako su izgledi da na egzoplaneti postoji bilo kakav oblik života zaista maleni, otkriće atmosfere ohrabruje u potrazi za vanzemaljskim životom.

"Pokazali smo da planete koji kruže oko zvezda niske mase imaju atmosferu i kako ih ima toliko mnogo u Svemiru, veći su izgledi da bi na nekoj od njih život bio moguć", kaže dr Sautvort.

Da bi egzoplanete bile upisane moraju da imaju prečnik barem dvostruk u odnosu na Zemljin, moraju da budu u orbiti neke zvezde izvan Sunčevog sistema i s izgledima da na njihovoj površini ima vode u tekućem stanju što ih čini potencijalno nastanjivima.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.