
Izvor: AlternativneVesti.com, 28.Jun.2011, 16:23 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Naučnici: Umesto prirodne govedine, ljudi će jesti meso uzgojeno u laboratoriji
Prvi „laboratorijski hamburger“ samo je godinu dana daleko od posluživanja, tvrde naučnici, a prenosi „Dejli mejl“. Govedina uzgojena iz matičnih ćelija mogla bi da otvori put ishrani mesom bez klanja životinja.
Holandski naučnici predviđaju da će u narednim decenijama svetska populacija rasti tako brzo da neće biti dovoljno stoke da se svi prehrane. Kao rezultat toga, laboratorijski uzgojeno meso moglo bi postati uobičajeno.
Naučnici trenutno razvijaju hamburger koji će biti uzgojen iz 10.000 matičnih ćelija teleta, koje se onda ostavljaju da se multipliciraju više od milijardu puta kako bi se proizvelo mišićno tkivo slično govedini. Ovaj proizvod nazvan je „in vitro“ meso.
Mark Post, profesor psihologije na univerzitetu Mastriht u Holandiji, koji stoji iza ovog projekta, rekao je da „ne vidi način na koji se možemo pouzdati u stoku u narednim decenijama“, tako da će ovaj hibridni hamburger biti „jedina opcija“.
„Želimo da dokažemo svetu da možemo da napravimo proizvod iz ovog procesa. Zato nam je potrebna hrabra osoba koje želi da prva proba ovo meso. Ako se niko ne bude prijavio, onda bih mogao ja“, naglasio je profesor.
On je za „Američki naučni magazine“ izjavio da će prvi hamburger od ovog mesa biti napravljen u narednih 12 meseci.
Nastavak na AlternativneVesti.com...