Naučnici: Izlivanje noktiju izaziva rak

Izvor: Kurir, 06.Avg.2014, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici: Izlivanje noktiju izaziva rak

Ultraljubičasto zračenje kojem izlažemo ruke tokom geliranja može da prouzrokuje karcinom i starenje kože

BEOGRAD - Izlivanje noktiju, odnosno ultraljubičasto zračenje kojem skoro svaka druga žena izlaže svoje nokte, može da prouzrokuje rak kože, pokazuje istraživanje koje je sprovelo američka fondacija za rak kože. Žene se sve češće odlučuju da u salonima sređuju nokte. To znači da im kozmetičari prvo turpijaju nokte, stanjuju noktnu ploču, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << zatim im stavljaju nekoliko slojeva gela, nakon čega nokte suše pod specijalnim lampama sa ultraljubičastim zracima.

Zabrinjavajuće

- Ultraljubičasto zračenje kojem izlažemo nokte tokom geliranja može da prouzrokuje rak kože, ali i njeno prerano starenje i hiperpigmentaciju. Opasnost se krije i u hemikalijama koje su osnovni sastojak lakova, ali i u acetonu, koji se koristi za skidanje gel manikira. Tako neki lakovi sadrže metil-akrilat, koji se često povezuje s pojavom kontaktnog dermatitisa, dok oba ova elementa izazivaju proređivanje i lomljivost noktiju - navodi se u pomenutom istraživanju.

Ova alarmantna saznanja prokomentarisao je i predsednik Društva Srbije za borbu protiv raka Slobodan Čikarić. On kaže za Kurir da nije upoznat s ovim podacima, ali da je dokazano još pre 100 godina da UV zraci indukuju karcinom kože.

Opasni UV zraci

- UV zraci su egzogeni faktor za karcinom kože, i to nije ništa novo. Sve za šta se koriste UV zraci postoji šansa da se dobije karcinom. Ovde je reč o noktima koji su direktno uz kožu i sigurno da postoji opasnost od raka kože - kaže Čikarić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.