Natpis izazvao bes: Zabranjeno za Jevreje, komuniste...

Izvor: B92, 25.Nov.2017, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Natpis izazvao bes: "Zabranjeno za Jevreje, komuniste..."

Varšava -- Natpis na ulazu u hostel u severozapadnoj Poljskoj, na kom piše "Zabranjen ulaz Jevrejima, komunistima, lopovima i izdajnicima" izazvao je bes širom Poljske.

Svega nekoliko dana nakon ultradesničarkog marša nekoliko desetina hiljada ljudi, koji su zahtevali "Belu Evropu", novi ksenofobni krik ođeknuo je iz ove države, piše "Blic" pozivajući se na postove poljskih korisnika društvenih mreža.

"Ovo je poljska kuća, ovde je zabranjen ulaz za Jevreje, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komuniste, lopove i izdajnike Poljske", glasi poruka na transparentu.

Na društvenim mrežama rezignirani korisnici su hostel prozvali "nacistička kuća".

Prema komentarima koji su preplavili društvene mreže, ogroman baner na ulazu u hotel "Dom Polski", koji se nalazi u malom selu Cesarovice, stoji već mesecima.

Prema svedocima Cesarovica, lokalna policija nema nameru da ukloni natpis, uprkos tome što je stiglo nekoliko prijava, a kao razlog navode to što se hostel nalazi na privatnom posedu.

Kako se navodi, adresa na kojoj se hostel nalazi vodi se na Pjotra Ribaka, poznatog ultranacionalistu i pripadnika pokreta Nacionalni radikalni kamp (ONR).

Ribak trenutno služi zatvorsku kaznu zbog iniciranja rasne mržnje, jer je 2015. na maršu nacionalista u Vroclavu doneo kartonsku figuru Jevrejina i zapalio je.

Njegova odbrana zasnivala se na tvrdnji da je hteo da spali kartonsku figuru Džordža Sorosa, ali da "nije znao kao on izgleda".

Ribak je dobio tromesečnu kaznu zatvora, i još sedam meseci kućnog pritvora sa nanogicom.

Medutim, on je prošlog meseca prekršio kućni pritvor, jer je otišao na još jedan marš nacionalista.

On je pored toga, kako se navodi, bio i krajnje "aktivan" na skupu, pa je pozivao na nasilje protiv levičara i Jevreja, uzvikivao uvrede na račun prve dame Poljske Agate Kornhauser-Dude, i uz to "divljao" ispred lokalne sinagoge.

Licemerje Ribaka pokazuje i poslovanje njegovog hostela, u kojem stranci, sve dok daju novac, i te kako imaju mesta, piše "Blic".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bes u Poljskoj: "Zabranjeno za Jevreje..."

Izvor: Mondo, 25.Nov.2017

Natpis na ulazu u hostel u severozapadnoj Poljskoj, na kome piše "Zabranjen ulaz Jevrejima, komunistima, lopovima i izdajnicima" izazvao je bes širom Poljske...Foto: AP/Czarek Sokolowski..Svega nekoliko dana nakon ultradesničarkog marša nekoliko desetina hiljada ljudi, koji su zahtevali "Belu Evropu",...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.