Nastavljeni protesti u Izraelu protiv reformi Netanijahua

Izvor: B92, 11.Jun.2023, 09:15

Nastavljeni protesti u Izraelu protiv reformi Netanijahua

U Izraelu su nastavljeni protesti protiv reforme pravosudnog sistema koji je predložila krajnje desničarska vlada premijera Benjamina Netanijahua.

U Tel Avivu, gde je održan glavni protest uz učešće desetina hiljada ljudi, demonstranti su držali džinovski transparent na kojem je pisalo "Tip građanina: mrtav", što se odnosi na porast zločina među arapskim zajednicama u Izraelu, javio je AP.

Masovne demonstracije počele su u januaru ubrzo nakon što je vlada, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koju čine ultranacionalističke i verske stranke, položila zakletvu.

Organizatori protesta su rekli da neće odustati sve dok vlada ne poništi predložene zakonske izmene umesto da ih odloži.

Opozicija, stručnjaci i građani navode da bi vladin plan ograničio sudski nadzor nad zakonima i vladinim odlukama, što predstavlja direktnu pretnju građanskim pravima, kao i pravima manjina i marginalizovanih grupa.

Vlada kaže da pravosudni plan ima za cilj da obuzda, kako navodi, preterano intervencionistički Vrhovni sud i vrati moć izabranim zakonodavcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.