Nastavljeni pregovori Irana i SAD o nuklearnom sporazumu

Izvor: B92, 05.Avg.2022, 19:34

Nastavljeni pregovori Irana i SAD o nuklearnom sporazumu

Pregovori Irana i SAD o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastavljeni su u "ozbiljnoj" atmosferi, rekao je ruski izaslanik u razgovorima.

SAD su se 2018. povukle iz iransko-iranskog sporazuma, u kojem je Teheran obuzdao svoj nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija, što je navelo Iran da počne da krši odredbe sporazuma u ​​vezi sa nuklearnim oružjem oko godinu dana kasnije.

Međupregovori između Teherana i Vašingtona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nastavljeni su u četvrtak sastankom glavnog iranskog pregovarača Alija Bagerija Kanija i koordinatora Evropske unije Enrikea Mora. U junu, prema više izvora, Teheran je uklonio glavni kamen spoticanja - zahtev da se Korpus iranske revolucionarne garde (IRGC) izuzme iz američkih sankcija.

Visoki iranski zvaničnik nagovestio je juče da to pitanje više ne bi trebalo da bude prepreka kada je u pitanju napredak u pregovorima. „Imamo svoje predloge o kojima će se razgovarati u Beču, uključujući postepeno ukidanje sankcija IRGC-u“, rekao je iranski zvaničnik.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je u četvrtak da su pregovori „u ovom trenutku skoro završeni”. Bageri Kani je tvitovao da SAD treba da „pokažu zrelost i da se ponašaju odgovorno“. Malo je ostalo od sporazuma koji su 2015. pored Irana i SAD potpisale Velika Britanija, Francuska, Rusija, Kina i Nemačka.

Iran odbija da direktno pregovara sa SAD, a Mora žuri od Bagheri Kanija ka specijalnom izaslaniku SAD za Iran Robu Maliju.

Pregovori u Beču su prekinuti ranije ove godine pošto je Teheran zahtevao da Vašington ukloni Korpus garde islamske revolucije (IRGC), svoje elitne bezbednosne snage, sa američke liste stranih terorističkih organizacija (FTO). SAD su to odbile, a evropski zvaničnik je u četvrtak rekao da će se o tome razgovarati u budućnosti, kada se SAD i Iran sastanu direktno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.