Nastavlja se obespravljivanje Srba u regionu,država da reaguje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2020, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se obespravljivanje Srba u regionu,država da reaguje

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić, čija organizacija analizira i prati položaj i politička prava srpskog naroda u regionu, kaže da se u odnosu na poslednji izveštaj o pravima Srba iz avgusta 2019. godine, nastavio proces obespravljivanja velikog dela srpskog naroda, te da je to posebno izraženo u Crnoj Gori, uoči i nakon usvajanja zakona o slobodi veroispovesti.

"Sa izuzetkom Mađarske, Rumunije i u određenom kratkom periodu Albanije, u većini slučajeva su politička >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prava opadala u ovih skoro 12 godina koliko se time bavimo. Razloga je puno, a najvažniji su procesi nastanka nacija u Bosni, Hrvatskoj, na Kosovu i Metohiji i u Crnoj Gori. Tamo se krše sopstveni zakoni i Ustavi čime se obespravljuje srpski narod", ocenio je on.

U Crnoj Gori, dodaje on, već godinama traje potpuno obespravljivanje srpskog naroda, od njihove građanske neravnopravnosti do toga da čak nemaju ni pravo nacionalne manjine iako u CG ne postoji nacionalna većina", kaže on i dodaje da bi Srbi trebalo da budu konstitutivni narod u Crnoj Gori , kao što su Albanci u Severnoj Makedoniji ili Srbi, Hrvati i Bošnjaci u BiH.

Međutim, on dodaje, srpski jezik i pismo su izbrisani, Srbi su predmet kampanja mržnje, njihova crkva je obespravljivana, a Zakon o slobodi veroispovesti, donet je na isti način kao i Zakon o državljanstvu.

" Negiraju se Srbi i Srbija i samo zbog njih se donosi taj zakon", ocenio je Antić u izjavi za Tanjug.

On dodaje da u ovom momentu imamo nešto "što nismo od Miloševićevog vremena imali, a to je da se vlast u Srbiji solidariše sa Srbima".

Ipak, smatra Antić, vlast ne radi dovoljno.

"Imali smo obećanje da ćemo resetovati odnose sa Crnom Gorom što je govorio još (ministar) Ivica Dačić pre 5 ili 6 godina",kaže Antić uz ocenu da to nikada nije učinjeno.

On smatra da Srbija ne vodi konzistentnu politiku prema Crnoj Gori,odnosno da i prethodna i ova vlast vode, "posebnu e prema toj državi i posebna prema srpskom narodu".

"To je dovelo do toga da je (predsednik Crne Gore) Đukanović sve što je želeo ostvario. On je zasnovao svoju autoritarnu vladu na neprekidno opsadnom stanju i na stanju neprekidne opasnosti od Srbije. A pritom je uspeo da se ljudima koji su na vlasti u Srbiji predstavi kao njihov najbolji prijatelj i kao politički partner", naveo je on uz opasku da je crnogorski predsednik "ratovao" sa delom srpskog naroda, kao i sa Srbijom, ali da nije bio u otvorenom sukobu sa njenim vlastima.

Antić smatra da Srbija treba da preispita svoju politiku prema pitanju položaja Srba u regionu, te da se pitanja njihovog položaja mora rešavati u našoj skupštini, u našim ministarstvima nadležnim za to,uz pridržavanje Ustava, zakona i demokratskih procedura.

Držanje Srbije u pogledu zaštite prava Srba poslednjih 30 godina Antić je okarakterisao kao "sklono greškama", nasleđenim još iz doba Miloševića kada, prema njegovom viđenju, Ministarstvo za Srbe izvan Srbije ništa nije radilo.

"Sve je bilo podređeno očuvanju kontinuiteta jugoslovenske države od strane Srbije i Crne Gore. Kada je reč o demokratskim vlastima one su podeljene. Među njima bilo je onih koji su bili iskreni zagovornici demokratije i ljudskih prava, ali bilo je i onih koji su na korak od stranih agentura, deo postkomunističkog nasleđa i establišmenta i čiji su roditelji stvorili karijere na mržnji prema srpskom narodu", rekao je Antić.

On je i dodao da je posle 5. oktobra bilo ljudi koji su kao potpredsednici ili ministri Vlade silazili sa bine kada se intonira srpska državna himna".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.