Nastavak suđenja Ivanu Groznom

Izvor: RTS, 19.Jan.2010, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak suđenja "Ivanu Groznom"

Bivši čuvar koncentracionog logora Treblinka Ivan Demjanjuk, poznat i kao "Ivan Grozni", optužen za ubistvo 29.000 Jevreja ponovo pred sudijama u Minhenu.

Pred Zemaljskim sudom u Minhenu treba da bude nastavljeno suđenje Ivanu Džonu Demjanjuku, optuženom da je kao čuvar u koncentracionom logoru Treblinka učestvovao u ubistvu najmanje 29.000 Jevreja.

Članovi izraelske i nemačke vlade održali su prvi put specijalnu zajedničku sednicu u Berlinu, šest decenija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle holokausta.

Sednica je počela posle obilaska memorijalnog kompleksa u Berlinu posvećenog holokaustu. Na tom mestu nalazi se 2.711 sivih kamenih ploča koje su podignute u spomen na više od šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu.

Nemačka i izraleska vlada saopštile su da će i ubuduće održavati zajedničke sastanke kabineta jednom godišnje. U centru pažnje ministara dve vlade bio je i Iran, koji je označen kao potencijalna zajednička opasanost za obe zemlje.

Ko je "Ivan Grozni"

Ivan Nikolajevič Demjanjuk rođen je u Ukrajini 3. aprila 1920. godine.

Emigrirao je u Sjedinjene Američke Države 1951. godine, ali je 1986. godine deportovan u Izrael gde je kasnije osuđen na smrt zbog ratnih zločina.

Osuđen je na osnovu svedočenja preživelih žrtava holokausta koji su ga identifikovali kao Ivana "Groznog", ozloglašenog čuvara Š jedinica u nacističkom logoru Treblinka u Poljskoj.

Tokom 1942. i 1943. godine Demjanjuk je, prema izjavama svedoka, ubijao i izuzetno okrutno kažnjavao logoraše.

Nije imao milosti i sažaljenja prema žrtvama, niti se kajao što je uništio živote čitavih porodica, navodi se u saopštenju Centra Simon Vizental u Los Anđelesu.

Izraelski Vrhovni sud 1993. godine oborio je presudu, na temelju osnovane sumnje da je Demjanjuk zaista Ivan "Grozni", nakon čega se vratio u SAD.

Demjanjuk se ponovo našao pred sudom 2001. godine zbog optužbe da je bio čuvar u Sobiboru i Majdaneku, nacističkim logorima na teritoriji okupirane Poljske, kao i u logoru Flosenberg u Nemačkoj.

Njegov posao u logoru smrti Sobibor bio je da gura muškarce, žene i decu u gasnu komoru.

Sud je Demjanjuku, penzionisanom automehaničaru, 2002. godine ukinuo američko državljanstvo.

Deportacija u Nemačku započela je 14. aprila, četiri dana pošto je američki Vrhovni sud odbio da razmatra Demjanjukov zahtev za obustavu postupka izručenja i oko tri i po godine od poslednjeg naloga za deportaciju.

Bivši nacistički čuvar napustio je Klivlend 11. maja 2009. godine, kada je prebačen ambulantnim kolima do aerodroma.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.