Nastavak skupa Nesvrstanih

Izvor: RTS, 06.Sep.2011, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak skupa Nesvrstanih

Srbija ne obnavlja veze s Pokretom nesvrstanih iz nostalgije, već zato što veruje da se do međunarodne stabilnosti i prosperiteta može doći samo uvažavanjem mišljenja većine u globalnoj porodici nacija, rekao Vuk Jeremić.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne obnavlja veze s Pokretom nesvrstanih iz nostalgije, već zato što veruje da se do međunarodne stabilnosti i prosperiteta može doći samo uvažavanjem mišljenja većine u globalnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << porodici nacija.

Otvarajući prvi panel završnog dela ministarskog sastanka Pokreta nesvrstanih, Jeremić je rekao da će Srbija nastaviti da poštuje ulogu koju je Beograd imao u jačanju solidarnosti i saradnje sa Pokretom.

"Decenijama smo aktivno i dosledno podržavali antikolonijalizam i borbu za nacionalno oslobođenje velikog broja država članica Pokreta nesvrstanih. Takođe smo dali više milijardi dolara pomoći za naše nesvrstane prijatelje", rekao je šef srpske diplomatije.

Ministar je podsetio da je danas ponovo omogućeno stotinama mladih ljudi da studiraju na Beogradskom univerzitetu u okviru stipendijskog fonda "Svet u Srbiji".

Jeremić je podsetio na održavanje prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu 1961. godine, kao i na to da su tada formulisani principi tog pokreta - dugotrajan mir i bezbednost, suverentitet, socijalna pravda, razvoj, ljudska prava i očuvanje životne sredine.

Prema njegovim rečima, ti principi su "prošli test vremena i dalje stoje kao svetionici nade i pravednosti koje svi treba da prihvatimo".

Jeremić je ocenio da je Beogradska deklaracija bila tačka preokreta u odnosima u svetu, simbolizujući momenat kada je empancipacija većine čovečanstva postala nepovratna.

"Došli smo ovde da odamo počast viziji lidera koji su bili prethodnica progresivnih napora da se svet transformiše", poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Jeremić je istakao da će Srbija predano raditi kako bi osnažila pristup koji se temelji na poštovanju pravila u međunarodnim odnosima počev od suštinskog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta članica Ujedinjenih nacija.

Ugovori sa Indonezijom i Južnom Afrikom

Pre početka današnjeg sastanka, Srbija je potpisala međudržavne ugovore sa Indonezijom i Južnom Afrikom.

Sa jučerašnjeg skupa u Domu Narodne skupštine poručeno je da Pokret nesvrstanih treba da jača kako bi ostvario osnovne principe na kojima je osnovan pre 50 godina. Predsedavajući, ministar spoljnih poslova Egipta Mohamed Kamel Amr, rekao je da je skup u Beogradu pokazatelj snage Pokreta.

Srpski predsednik Boris Tadić poručio je da je spoljna politika Srbije zasnovana na poštovanju univerzalnih principa nesvrstanosti, iako naša zemlja nije članica Pokreta nesvrstanih.

Generalni sekretar UN Ban Kimun, u pisanoj poruci učesnicima skupa, poručio je da je Pokret nesvrstanih prirodni partner svetske organizacije za unapređenje kulturnog dijaloga u svetu i apelovao na nastavak saradnje tog pokreta i UN.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić i njegov egipatski kolega posadili su juče u Parku prijateljstva drvo, 50 godina pošto je na tom mestu zasađena prva sadnica kao simbol prijateljstva naroda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.