Nastavak rasprave o budžetu

Izvor: RTS, 27.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak rasprave o budžetu

Iako Skupština Srbije ima još samo dva radna dana do kraja redovnog zasedanja, još nema dogovora predstavnika svih stranaka o usvajanju budžeta. Rasprava o amandmanima nastavlja se i sutra.

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović veruje da će budžet za 2009. godinu biti usvojen u zakonskom roku, odnosno do ponedeljka u ponoć.

Dragutinovićeva je novinarima u Skupštini Srbije rekla da svoje uverenje temelji na raspoloženju poslanika da se taj posao obavi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na vreme.

Ministarka je navela da veruje da će budžet biti usvojen bez obzira na to što dogovor sa Srpskom radikalnom strankom nije postignut.

Obaveštenje Ustavnog suda Srbije u kojem je zatraženo mišljenje o inicijativi za ocenu ustavnosti pojedinih odredbi energetskog sporazuma sa Rusijom stiglo je u Skupštinu Srbije. Liberalno demokratska partija je inicijativu za ocenu ustavnosti podnela Ustavnom sudu Srbije pre više od tri meseca.

Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković rekao je da je

obaveštenje Ustavnog suda Srbije dobio juče oko 20 časova. Ratković je na sednici Zakonodavnog odbora rekao da će nastojati da, u dogovoru sa članovima Odbora i šefovima poslaničkih grupa, što pre zakaže sednicu tog skupštinskog tela i da je rok za dostavljanje odgovora Ustavnom sudu Srbije 45 dana.

"Sednicu Odbora trebalo bi zakazati u ponedeljak zbog hitnosti i važnosti teme", rekao je član Zakonodavnog odbora iz LDP-a Nebojša Ranđelović.

Skupština Srbije završila je rad oko 22 sata, a nastavak rasprave o amandmanima na Predlog zakona o budžetu za narednu godinu biće nastavljen sutra u 10 sati.

Do sada je razmotreno oko 40 amandmana, a zbog vremenskog tesnaca u toku su konstruktivni razgovori vladajuće koalicije i opozicionih stranaka izuzev SRS-a.

Popodnevni rad Parlamenta obeležilo je javljanje poslanika Srpske radikalne stranke po povredi Poslovnika, nakon čega je predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović odredila kraću pauzu kako bi se normalizovao rad  i poslanici nastavili da raspravljaju o amandmanima na budžet.

Poslanici SRS-a negodovali su zbog, kako su naveli, uvrede dostojanstva Parlamenta jer je poslanik Demokratske stranke Marko Đurišić opsovao poslanika radikala Zorana Krasića.

Skupština je nastavila rad nakon što je Đurišić priznao da je njegov postupak bio neprimeren.

Kritike opozicije

Tokom rasprave opozicija je nastavila da kritikuje Predlog budžeta ne odustajući od teze da je rasipnički i namere da ukaže Vladi i građanima na mogućnost štednje i smanjenja troškova u tom najvažnijem finansijskom zakonu zemlje.

Radikali su istakli da je budžet Vojvodine deficit, a da je administracija pokrajine povećana u odnosu na 2007. godinu tri puta, što "jede novce Vojvodine".

Ministarka finansija Diana Dragutinović prihvatila je, u ime Vlade, amandman koji je uložio šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić, kojim je predviđeno da "budžetu Vojovodine pripada 75 odsto, a budžetu Srbije 10 odsto od prodaje NIS-a, dok se preostalih 15 odsto prema posebnom programu Vlade raspoređuje svim gradovima i opštinama u Srbiji".

Poslanici su na početku današnjeg zasedanja govorili i o odgovornosti za kašnjenje budžeta za čije su usvajanje ostala još dva dana, a seriju javljanja po povredi Poslovnika izazvalo je izlaganje poslanika koalicije Albanaca preševske doline Rize Halimija, koji je pokrenuo pitanje hapšenja osumnjičenih za ratni zločin u Preševu.

Radikali traže prihvatanje njihovih amandmana 

Poslanik Srpske radikalne stranke Milorad Buha zatražio je od Vlade da prihvati amandmane te stranke na budžet za 2009. godinu koji se odnose na smanjenje javne potrošnje i štednju.

Buha je novinarima u Skupštini rekao da od Vlade zavisi da li će radikali odustati od rasprave o svojim amandmanima na predloženi budžet za 2009. godinu i naveo da su do sada prihvaćena samo dva amandmana SRS-a.

Prema njegovim rečima, radikali ne uslovljavaju usvajanje budžeta, ali ne spore da im treba vratiti mandate poslanika iz kluba "Napred Srbijo". 

Radikali će do kraja redovnog zasedanja iskoristiti sve vreme da ukažu na mogućnost štednje i smanjenja javne potrošnje, naglasio je Buha dodajući da "za pronalaženje zajedničkog jezika ima sasvim dovoljno vremena". 

Usvajanje prihvatljivih amandmana

Šefica poslaničkog kluba "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija izrazila je uverenje da će budžet za iduću godinu biti usvojen u zakonskom roku "ukoliko postoji politička volja i svest o tome da taj posao treba uraditi".

Kolundžija je novinarima u Parlamentu prenela da Ministarstvo finansija razmatra amandmane i u dogovoru s poslaničkim grupama usvaja sve amandmane koji su prihvatljivi. Prema oceni Kolundžije, amandmani koje je nemoguće prihvatiti nema razloga ni obrazlagati.

Komentarišući brzinu rada Skupštine, Kolundžija je ponovila da je jedino moguće ubrzanje tempa koje bi dovelo do glasanja u zakonskom roku "ako se povuku amandmani koje je nemoguće prihvatiti".

"Ja se nadam da ćemo uspeti da usvojimo budžet i prateće zakone do isteka roka", rekla je Kolundžija. 

Budžet i štednja

Predlogom budžeta predviđeno je da prihodi iznose 698,7 milijardi dinara, rashodi 748,3 milijarde dinara, a planirani budžetski deficit 49,6 milijardi dinara.

Na budžet je podneto 248 amandmana, od kojih je Vlada prihvatila 13. Najviše, oko 150 amandmana, podnela je SRS, koja je najavila da neće odustati od njihovog obrazlaganja.

Iako imaju ozbiljne primedbe na budžet, poslanici DSS spremni su na kooperativnost, kao i poslanici SNS, koji navode da neće odugovlačiti.

Predsednica Parlamenta Slavica Đukić Dejanović obavestila je poslanike da će se, zbog važnosti usvajanja budžeta, raditi i sutra od 10 do 22 sata. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.