Izvor: B92, Beta, Tanjug, 27.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o amandmanima na budžet

Beograd -- Skupština Srbije završila je večeras rad, a sednicu će nastaviti sutra u 10 sati raspravom o amandmanima na predlog bužeta za 2009. godinu.

Poslanici su na početku današnjeg zasedanja govorili o odgovornosti za kašnjenje budžeta za čije su usvajanje ostala još dva dana, a seriju javljanja po povredi Poslovnika izazvalo je izlaganje poslanika Koalicije Albanaca preševske doline Rize Haljimija, koji je pokrenuo pitanje hapšenja osumnjičenih za ratni zločin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Preševu.

Rasprava o amandmanima na predlog bužeta nakratko je prekinuta u popodnevnim satima, kada su poslanici Srpske radikalne stranke reagovali po povredi Poslovnika zbog, kako su naveli, uvrede dostojanstva parlamenta kada je poslanik iz redova Demokratske stranke Marko Đurišić opsovao poslanika radikala Zorana Krasića.

Rad parlamenta je normalizovan pošto je Đurišić za govornicom priznao da je njegovo ponašanje bilo neprimereno.

Većina opozicionih stranka u Skupštini Srbije ocenila je da bi bilo bolje da je Vlada pribegla merama javne štednje umesto što je predvidela povećanje deficita u budžetu za 2009. godinu.

U raspravi o amandmanima na predloženi budžet za iduću godinu, poslanici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ponovo su zatražili smanjenje budžetskog deficita u 2009. godini, kao i smanjenje zaduživanja države.

Na budžet za 2009. godinu je dostavljeno 247 amandmana, od kojih je vlada prihvatila 13. Najviše amandmana, oko 115, podneo je SRS, koji je najavio da neće odustati od rasprave o svojim amandmanima u parlamentu.

Redovno jesenje zasedanje završava se 29. decembra u ponoć, što je ujedno rok za usvajanje budžeta za iduću godinu.

Oko 250 amandmana podneto je na predlog budžeta, a Skupština će zasedati i sutra i u ponedeljak, kada ističe rok za usvajanje budžeta.

Predstavnici vladajuće koalicije veruju da je moguće usvojiti budzet do ponedeljka u ponoć, kada ističe zakonski rok.

Međutim, ni ova radna subota, nije značajno doprinela efikasnosti u radu Skupštine. Od 250 amandmana koliko je podneto na predlog budžeta, do kasnog popodneva izneto je tek nešto više od 30.

I pored lošeg prolaznog vremena u radu parlamenta, predstavnici vladajuće koalicije veruju da je moguće da Srbija dobije budzet pre isteka roka.

"Ja verujem da hoće ,ja stvarno verujem da hoće ,nekako stvarno po raspoloženju poslanika ja to zaista mislim da hoće", rekla je ministarka finansija Dijana Dragutinović.

"Ja se ovog puta oslanjam na racio Srpske radikalne stranke", kazao je šef poslaničke grupe socijalista Branko Ružić.

I pored optimizma vladajuće koalicije, radikali međutim i dalje odbijaju da učestvuju u konsultacijama o budzetu koje vodi vladajuća koalicija sa opozicionim strankama,i najavljuju iznošenje svih 150 amandmana ,koliko je ta stranka podnela na predlog budzeta .

"Nema šta da se dogovaramo,evo tu je govornica tu smo iskazali sve ono što smo napisali u amandmanima,prema tome na Vladi je da prihvati sve ono što smo izneli u tim amandmanima", poručio je poslanik radikala Milorad Buha.

Tako su tokom zasedanja, poslanici SRS-a, govorili o svemu što muči građane Srbije, pa čak i o zaštiti životinja

Za razliku od radikala, narodnjaci i naprednjaci su posle višednevnih konsultacija vladajućom koalicijom ipak pokazali spremnost da pomognu izglasavanje budzeta, jer je Vlada prihvatila neke od njihovih amandmana koji, kako kažu, bitno poboljšavaju predlog budžeta.

Rasprava o hapšenju u Preševu

Poslanici su na početku sednice, umesto o amandmanima na budžet, raspravljali o jučerašnjem hapšenju u Preševu.

Predsedavajuća Gordana Čomić rekla je da će Skupština Srbije od nadležnih organa zatražiti izveštaj da li je bilo prekoračenja ovlašćenja tokom policijske akcije.

Poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi tražio je odgovor "šta će vlada preduzeti povodom prekoračenja službenih ovlašćenja pripadnika MUP-a", tokom jučerašnje policijske akcije u Preševu.

Halimi je naveo da je, prema svedočenju očevidaca i snimcima, "policija upadala u kuće i hapsila nedužne građane".

Policija je juče u opštini Preševo uhapsila deset osumnjičenih za mučenje i ubijanje Srba i drugih nealbanaca u regionu Gnjilana 1999. godine.

Više o hapšenju možete čitati u posebnoj vesti.

"Ako se radi o ratnim zločinima, to je ozbiljna stvar i nije potrebna politzacija i medijski spektakl. Krivce treba dovesti pred pravdu, ali građane na ovakav način ne treba privoditi", rekao je on.

Reagovao je šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić koji je poručio Halimiju da "ne može da štiti ratne zločince".

"Ako je tačno ono što država govori, uhapšeni su teroristi, a tu nema milosti, pa da je Srbin ili Albanac i nema države koja bi ih hapsila na blag način", rekao je Nikolić.

On je dodao i da snimci služe da bi se videlo šta se dešavalo, da se ne bi žalili za povredu ljudskih prava.

"Ja sam pitao za prekoračenje ovlašćenja za nevine ljude, poplavele od batina, a ne govorim o onima koji su učinili ratne zlocine, jer ti treba da odgovaraju", rekao je Halimi.

Šef poslanickog kluba SPS - JS Branko Ružić kazao je da je posao vlade da se bori protiv zločina i kriminala.

"Ozbiljna vlada i njeni organi neće hapsiti nekoga bez dovoljno dokaza, sada kada su se stekli ti dokazi, oni su uhapšeni, a snimljeno je sve kako neko ne bi rekao da su prekršena ljudska prava i ovlašćenja", istakao je Ruzić.

Poslanici opozicionih stranaka negodovali su i jer parlament radi za vikend, optužujući vladajuće stranke da su odgovorne, jer se budžet usvaja u cajtnotu.

Šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da su poslanici juče obavešteni da će se raditi za vikend. Prema njegovim rečima, veliki broj amandmana podnet je jer je budžet loš.

"Mi taj budžet ne možemo podržati koncepcijski, ali amandmanima treba popraviti bar ono što je loše", kazao je Aligrudić.

Šef poslanicke grupe SRS-a Dragan Todorović najavio je da će radikali raditi i danas i sutra, kako ne bi bili optuženi da opstruiraju rad parlamenta.

On je ponovo zatražio odgovor da li je podneta optužnica protiv lica odgovrnih za smrt Ranka Panića, učesnika mitinga te stranke, koji je umro od povreda zadobijenih za vreme tog mitinga, i ponovo oštro kritikovao istupanje engleskog ambasadora Stivena Vordsvorta.

Ambasador je nedavno izjavio da bi "trebalo uzeti u obzir kako se u Srbiji odvijaju zakonodavne aktivnosti i proces integracija", kao i da je postojao "ambiciozan plan da se ove godine usvoji 51 zakon sa evropske agende, ali do sada je samo devet zakona prošlo kroz parlament zbog taktike SRS-a i DSS-a i da se to mora rešiti".

Šef poslaničke grupe "Napred Srbijo" Tomislav Nikolić rekao je da razume potrebu da se radi danas i sutra, ako će se u ponedelejak glasati o budžetu.

"Ako postoje dogovori da se to uradi do ponedeljka, red je da nam kažete, a ne da nas uzaludno kažnjavate", istakao je Nikolić, dodajući da "ovim tempom amamdnani ne mogu biti razmotreni do kraja januara".

Poslanici opozicionih stranaka tokom jučerašnje rasprave tražili su smanjenje budžetskog deficita, kao i da vlada sa štednjom počne od sebe. Budžetom je predviđeno da prihodi iznose 698,7 milijardi dinara, rashodi 748,3 milijarde dinara, a planirani budžetski deficit 49,6 milijardi dinara.

Na budžet je podneto 248 amandmana, od kojih je vlada prihvatila 13, a poslanici su juče razmotrili 14.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavak sednice o budžetu

Izvor: RTV Pink, 27.Dec.2008

Skupština nastavila sednicu, rasprava o hapšenjima. . . Skupština Srbije nastavila je. danas oko 10 sati sednicu na kojoj bi trebalo da se raspravlja o. amandmanima na budžet za 2009. godinu. . . .

Nastavak na RTV Pink...

Skupština: Završena rasprava o budžetu

Izvor: Mondo, 27.Dec.2008

Skupština Srbije završila je večeras rad, a sednicu će nastaviti sutra raspravom o amandmanima na predlog bužeta za 2009. godinu. Rasprava o bužetu danas je u više navrata bila prekidana javljanjima po povredi poslanika i raspravom o temama mimo dnevnog reda.

Nastavak na Mondo...

Nastavljena rasprava o amandmanima na budžet za 2009.

Izvor: EMportal, 27.Dec.2008

Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o amandmanima na predloženi budžet za 2009. godinu, posle više od pola sata javljanja poslanika po povredi Poslovnika.

Nastavak na EMportal...

Nastavak rasprave o budžetu

Izvor: RTS, 27.Dec.2008

Iako Skupština Srbije ima još samo dva radna dana do kraja redovnog zasedanja, još nema dogovora predstavnika svih stranaka o usvajanju budžeta. Rasprava o amandmanima nastavlja se i sutra. ..Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović veruje da će budžet za 2009. godinu biti usvojen u zakonskom...

Nastavak na RTS...

Skupština i sutra o budžetu

Izvor: RTS, 27.Dec.2008

Iako Skupština Srbije ima još samo dva radna dana do kraja redovnog zasedanja, još nema dogovora predstavnika svih stranaka o usvajanju budžeta. Rasprava o amandmanima nastavlja se i sutra. ..Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović veruje da će budžet za 2009. godinu biti usvojen u zakonskom...

Nastavak na RTS...

Rasprava o amandmanima na budžet

Izvor: RTS, 28.Dec.2008, 09:37

Rasprava o budžetu, koji je i dalje u trci sa vremenom, ni danas nije mnogo odmakla, jer je prekidana sukobima radikala i naprednjaka. Skupština nastavlja rad i sutra do ponoći kada ističe rok za usvajanje budžeta. ..Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović smatra da budžet za 2009....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.