„Nasilnici moraju biti drastično kažnjeni i udaljeni od porodice“

Izvor: Prva.rs, 23.Jun.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Nasilnici moraju biti drastično kažnjeni i udaljeni od porodice“

- Vlada je formirala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost kako bi se radilo na poboljšanju i unapređenju položaja žena, a da je potrebno, između ostalog, uskladiti porodični i krivični zakon - istakla je Suzana Paunović dodajući da se u prethodnom periodu povećao broj žena koje prijavljuju nasilje u porodici, ne zato što je više žena koje trpe nasilje, nego zato što su one osvešćenije i veruju da mogu dobiti adekvatnu zaštitu. 
Žene u Srbiji i u celom svetu imaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << pravo da se osećaju sigurno i zaštićeno.
- Neke žene trpe nasilje godinama. Ostaju sa nasilnicima, jer je to deo patrijarhalne istorije, koja je stvorila mehanizme protiv žena. Društvena konstrukcija pola igra ključnu ulogu u razumevanju nasilja. Patrijarhat proizvodi i održava nasilje nad ženama preko strukturalnog, institucionalnog i ideološkog uticaja, žene su naučene na prihvatanje nasilja. Ako odluče napustiti supruga - nasilnika, najčešće su još više ugrožene, nasilje je intenzivnije, oni prete i ubistvom, ne žele okončanje braka, jer gube žrtvu. Žene trpe nasilje zbog dece, materijalne sigurnosti, neobaveštenosti o svojim pravima, obećanja nasilnika da će se promeniti, osećaja sramote zbog neuspešnosti braka  - ocenila je Paunović. 
Projekat realizuje Centar „Mir“ u partnerstvu sa Udruženjem za mlade Srbije uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 
Kancelarija za ljudska i manjinska prava pruža podršku organizacijama civilnog društva u sprovođenju antidiskriminacionih politika na lokalu u cilju unapređenja položaja osetljivih društvenih grupa koje se nalaze u povećanom riziku od diskriminacije, među kojim su i žene. Ove godine Kancelarija je podržala 8 inicijativa organizacija civilnog društva koje su tretirale problem nasilja nad ženama širom Srbije, sredstvima iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 4,6 miliona dinara.
 

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

NASILNICI U SRBIJI MORAJU BITI KAŽNJENI: U porodičnom nasilju ubijene 34 ŽENE!

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jun.2016, 09:43

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je juče na predstavljanju rezultata projekta "Zajedno protiv nasilja - umrežavanje aktera i partnerski pristup senzibilizaciji izveštavanja o nasilju“ da se u prethodnom periodu povećao broj žena koje prijavljuju...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.