NASILNICI U SRBIJI MORAJU BITI KAŽNJENI: U porodičnom nasilju ubijene 34 ŽENE!

Izvor: Telegraf.rs, 24.Jun.2016, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASILNICI U SRBIJI MORAJU BITI KAŽNJENI: U porodičnom nasilju ubijene 34 ŽENE!

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je juče na predstavljanju rezultata projekta "Zajedno protiv nasilja - umrežavanje aktera i partnerski pristup senzibilizaciji izveštavanja o nasilju“ da se u prethodnom periodu povećao broj žena koje prijavljuju nasilje u porodici, ne zato što je više žena koje trpe nasilje, nego zato što su one hrabrije, osvešćenije i veruju da mogu dobiti adekvatnu zaštitu i pomoć.

- Žene u Srbiji i u celom >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << svetu imaju pravo da se osećaju sigurno i zaštićeno. Nažalost, statistika nam govori drugačije jer su u 2015. godini u porodičnom nasilju ubijene 34 žene. Nasilje u porodici je najčešći oblik opštijeg problema nasilja nad ženama, čemu govore u prilog statistike da između 40 i 70 odsto ubistava gde su žrtve bile žene, počinioci su bili njihovi muževi ili verenici - istakla je Suzana Paunović.

Prema njenim rečima mora se raditi na ekonomskom osnaživanju porodice jer je nasilje učestalije u siromašnim i disfunkcionalnim porodicama.

- Moramo biti svesni činjenice da se iz porodica u kojima se događa nasilje najčešće generišu nove generacije nasilnika. Želimo da se maksimalnim kaznama, i brzim procesima smanji prostor za nasilje, i pošalje poruka nasilnicima da će biti drastično kažnjeni i udaljeni iz porodice – rekla je Paunović.

Foto: Telegraf

Projekat "Zajedno protiv nasilja – umrežavanje aktera i partnerski pristup senzibilizaciji izveštavanja o nasilju", realizuje Centar "Mir“ u partnerstvu sa Udruženjem za mlade Srbije uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava. Cilj projekta je jačanje nediskriminatornog, korektnog i objektivnog izveštavanja o nasilju nad ženama u čemu je ključna uloga medija, pa je najvećna pažnja na projektu posvećena upravo radu sa novinarima, naročito mladim novinarima, i urednicima.

Foto-ilustracija: Profimedia, Polaris

Ove godine Kancelarija je podržala osam inicijativa organizacija civilnog društva koje su tretirale problem nasilja nad ženama širom Srbije.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.