Nasilje nad decom sa svih strana

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nad decom sa svih strana

Beograd -- Više od polovine dece u Srbiji uzrasta 11 godina i skoro 80 odsto uzrasta 16 godina, bar jednom u životu doživelo je neku formu psihičkog ili fizičkog nasilja.

Ovo pokazuju rezultati najnovijeg, regionalnog istraživanja, sprovedenog u devet zemalja, uključujući i našu, pod nazivom "Balkanska epidemiološka studija o zlostavljanju i zanemarivanju dece", pišu "Novosti".

I dok devojčice češće svedoče o većem broju iskustava sa psihičkim zlostavljanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i značajno više se osećaju zanemareno, dečaci su češće izloženi fizičkom nasilju, posebno na uzrasnoj grupi od 11 godina.

Zanimljivo je da na svim uzrastima dečaci izveštavaju i o većem broju iskustava seksualnog nasilja, naglašava prof. dr Veronika Išpanović Radojković, sa Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, koja je bila koordinatorka projekta u našoj zemlji.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas, povodom Svetskog dana prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece, da su institucije obavezne da uoče i reaguju probleme zlostavljanja.

"Od suštinske važnosti je svest o tome da su sve institucije, a pre svega institucije u zdravstvenom sistemu, izuzetno odgovorne da detektuju ovaj problem i na njega reaguju", izjavila je Đukić Dejanović, a prenelo Ministarstvo zdravlja.

Đukić Dejanović je ocenila da se stiče utisak o disproporciji između realnog nivoa problema i evidentiranih slučajeva zlostavljanja i zanemarivanja, i istakla da deca često zbog patnji koje su posledica zlostavljanja, nemaju ni pravog sagovornika, ni pravu pomoć.

Ministarka je pozvala lekare i druge zdravstvene radnike da današnji dan bude u znaku pojačane identifikacije problema o brizi i zaštiti dece, imajući u vidu važnost funkcionisanja Stručnih timova za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja.

Podsetivši da je 2009. donet Poseban protokol za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, Đukić Dejanović je ocenila da neke institucije nisu dale neophodan značaj problemu.

Ova studija je najveća studija tog tipa na ovim prostorima, kaže dr Veronika Išpanović Radojković. Njome je obuhvaćeno 50.000 dece. Odziv je, ipak, bio manji od očekivanog, a istraživači pretpostavljaju da je razlog preosetljivost roditelja na temu nasilja, njihova nedovoljna pismenost, prezauzetost, zaboravnost dece, ali i nespremnost na saradnju s projektom koji finansira EU.

Psihičko nasilje se uglavnom svodi na vikanje i vređanje dece i ugrožavanje njihove privatnosti (čitanje dnevnika, poruka, elektronske pošte...). Ali, u 8,1 odsto slučajeva mališani su izjavljivali da im roditelji govore da žele da su mrtvi, ili da se nikad nisu ni rodili, a u 2,1 odsto su im pretili nožem ili pištoljem!

Fizičko nasilje uglavnom se svodi na šamar ili udarac po zadnjici, ali oko tri odsto dece je priznalo i da su bili prebijani pesnicama, tupim predmetima, davljeni... Otprilike trećina dece svedočila je i o osećaju zanemarenosti. Starija deca se osećaju češće zanemareno nego mlađa (da je zanemareno smatra 36,5 odsto šesnaestogodišnjaka, 27,2 odsto trinaestogodišnjaka i 19,6 jedanaestogodišnjaka). U ovome značajno prednjače devojčice u odnosu na dečake.

Najveće iznenađenje, ipak, vezano je za seksualno zlostavljanje, gde je 7,4 odsto dečaka i 2,2 odsto devojčica od 11 godina reklo da je bar jednom u životu imalo takvo iskustvo. Iste odgovore imalo je i 7,6 odsto dečaka i 6,5 devojčica od 13 godina, kao i 11,5 odsto dečaka i 11,6 odsto devojčica - srednjoškolaca. U poslednjih godinu dana seksualno je zlostavljano 3,6 petaka, 5,3 odsto sedmaka i 8,3 odsto srednjoškolaca. I u ovim kategorijama više je bilo dečaka, nego devojčica.

Istraživanje je pokazalo da psihičko nasilje i nad dečacima i nad devojčicama najčešće vrši odrasla ženska osoba (po pravilu majka), na drugom mestu je odrasla muška osoba (najčešće otac), pa zatim vršnjaci ili starija braća i sestre. Fizičko nasilje nad devojčicama takođe najčešće vrši majka, a nad dečacima otac.

Kada je u pitanju seksualno nasilje, iza njega najčešće stoje vršnjaci. Kod devojčica je na drugom mestu odrasla muška osoba, a kod dečaka na prvom mestu adolescentkinje, a na drugom adolescenti, dakle muški vršnjaci!

Dečaci su češće dali podatke o seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju i u Makedoniji i Bugarskoj, kaže prof. Išpanović.

"Istraživanje je pokazalo da je najčešći oblik zlostavljanja psihičko, i to lakši oblici. Zanimljivo je da su roditelji u istoj meri, ili čak i više, priznavali psihičko i lakše oblike fizičkog nasilja, nego njihova deca, ali zato su deca otvorenije pričala o težim oblicima nasilja, dok su ga roditelji negirali," kaže koordinatorka.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da roditelji nemaju pojma šta se sa njihovom decom dešava kada je u pitanju seksualno nasilje. Primera radi, 2,8 odsto dece priznaje da je neko pokušao sa njima da ima seksualni odnos, ali za to zna samo 0,4 odsto roditelja!

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.